Λιγνίτης και ρύπανση των νερών – Η περίπτωση της Ακρινής

Σε συζήτηση στις Βρυξέλλες για την Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά (2000/60/ΕΕ) και το κάρβουνο συμμετείχε το Green Tank την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019. Τη συζήτηση συνδιοργάνωσαν το European Environmental Bureau (EEB), το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πολιτικής του WWF (WWF EU) και η περιβαλλοντική οργάνωση από την Πολωνία “Development YES – Open-Pit Mines NO”.

Στη συζήτηση συμμετείχαν με παρουσιάσεις εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κοινωνίας των πολιτών, σύμβουλοι και δικηγόροι που ανέδειξαν διαφορετικές διαστάσεις της αλληλεπίδρασης μεταξύ κάρβουνου και χρήσης νερού.

Από τη μεριά του ο Νίκος Μάντζαρης του Green Tank ανέδειξε την αρνητική επίδραση της χρήσης λιγνίτη στην Ελλάδα τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα των υπόγειων υδάτων. Εστίασε ιδιαίτερα στην υπόθεση του εξασθενούς χρωμίου που βρέθηκε στο πόσιμο νερό 4 χωριών στη Δ. Μακεδονία. Παρουσίασε τα βασικά αποτελέσματα των μελετών επιστημόνων που αποδίδουν τις υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στην ιπτάμενη τέφρα του λιγνιτικού σταθμού του Αγ. Δημητρίου, αλλά και την αντίθετη άποψη που εκφράστηκε από άλλη επιστημονική ομάδα, οι οποίες συζητήθηκαν εκτενώς στο πλαίσιο της δικαστικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κατοίκων των λιγνιτικών χωριών και της ΔΕΗ.