H Αποκατάσταση της Φύσης ορόσημο για την ευρωπαϊκή πολιτική – Αναμένουμε την τελική ψήφο των Ευρωβουλευτών

Η κινητοποίηση των επιστημόνων υπέρ του Κανονισμού για την Αποκατάσταση της Φύσης και η τελική ψήφος των ευρωβουλευτών στην ψηφοφορία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (11-12/07/2023) βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης της Ιόλης Χριστοπούλου με τον Περικλή Βασιλόπουλο στην εκπομπή του «Ασκώ τα Δικαιώματά μου» στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Παρουσιάζοντας συνοπτικά το ιστορικό του Κανονισμού, η Ιόλη Χριστοπούλου τόνισε ότι πρόκειται για την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της φύσης τα τελευταία 30 έτη που απαντά στις επείγουσες προκλήσεις της απώλειας της βιοποικιλότητας. Επιδιώκοντας «να επαναφέρουμε τη φύση στη ζωή μας», ο Κανονισμός θέτει ως κεντρικό στόχο την αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων της ΕΕ έως το 2030 και την επέκταση σε όλα τα οικοσυστήματα που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050.

Απαντώντας στα ερωτήματα για τη θέση των κρατών μελών και των ευρωβουλευτών στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ιόλη Χριστοπούλου διευκρίνισε ότι ενώ τα κράτη μέλη έδωσαν το πράσινο φως στο Συμβούλιο των Υπουργών (20/06/2023), η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εμφανίστηκε διχασμένη υπό την επίδραση των αιτιάσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Όπως σχολίασε η Ιόλη Χριστοπούλου, παρόλο που πρόκειται για έναν πολιτικό χώρο που τάσσεται υπέρ της πράσινης μετάβασης και έχει στηρίξει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, πέτυχε με μεθοδεύσεις την απόρριψη του Κανονισμού με ανυπόστατα επιχειρήματα ότι η αποκατάσταση της φύσης θα απειλήσει την επισιτιστική ασφάλεια και θα επιβαρύνει με σημαντικό κόστους τους αγρότες.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη 12 Ιουλίου, ενόψει της οποίας υπήρξε σημαντική κινητοποίηση από οργανώσεις και επιστήμονες με αποκορύφωμα την επιστολή που υπογράφουν περισσότεροι/ες από 6000 επιστημόνων, εξηγώντας με επιστημονικά δεδομένα ότι η αποκατάσταση της φύσης στην πράξη θα ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιώσιμη αγροτική παραγωγή.

Τέλος, η Ιόλη Χριστοπούλου επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που έχει υιοθετήσει νομικά δεσμευτικά μέτρα για τη φύση ήδη από τον Μάρτιο 2023, στήριξε τον Κανονισμό στο Συμβούλιο των Υπουργών και αυτό δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη στάση που θα κρατήσουν οι Έλληνες/Ελληνίδες ευρωβουλευτές.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 08 Ιουλίου 2023 και μπορείτε να την ακούσετε στο ertecho.gr και στο κανάλι μας στο YouTube: