Η φύση σύμμαχός μας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Δύο χρόνια μετά από την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρώπη βρίσκεται ένα βήμα πριν την οριστική υιοθέτηση του Κανονισμού για την Αποκατάσταση της Φύσης. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τη συμφωνία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στον τρίλογο και την υιοθέτησή του τελικού κειμένου από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 29 Νοεμβρίου και την έγκριση από τα κράτη μέλη σε επίπεδο COREPER στις 22 Νοεμβρίου έδωσαν ουσιαστικά το πράσινο φως στο πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο της ΕΕ για τη φύση μετά από 30 χρόνια και σε μια στιγμή που τη χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.

Συζητώντας με τους δημοσιογράφους Νίκο Ανδρίτσο και Κορίνα Γεωργίου στη ραδιοφωνική επομπή Euranet, ΣΚΑΪ 100.3, η Ιόλη Χριστοπούλου επεσήμανε ότι σε μια συμβολική σύμπτωση, τη βδομάδα που ξεκινά η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή COP28 η Ευρώπη έρχεται να δείξει ότι η φύση είναι σύμμαχός μας τόσο για τον μετριασμό όσο και για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Όπως ανέφερε, το τελικό κείμενο του Κανονισμού για την Αποκατάσταση της Φύσης περιλαμβάνει νομικά δεσμευτικούς στόχους ώστε το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει τεθεί προς αποκατάσταση έως το 2030 και έως το 2050 πρέπει να έχουν ληφθεί μέτρα για όλες τις εκτάσεις που χρήζουν αποκατάστασης. Αυτό μάλιστα αφορά όλα τα φυσικά οικοσυστήματα –δασικά, θαλάσσια, αγροτικά και αστικά.

Στη συνέχεια της συζήτησης σχολιάστηκαν οι αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά των αγροτών καθώς και η εκστρατεία παραπληροφόρησης για τις επιπτώσεις του Κανονισμού στην αγροτική παραγωγή και τα εισοδήματα που έθεσαν σε κίνδυνο τον Κανονισμό. Η Ιόλη Χριστοπούλου επεσήμανε ότι οι στόχοι που τίθενται για τα αγροτικά οικοσυστήματα τελικά βοηθούν στην αγροτική παραγωγή διότι δίνεται χώρος στη φύση και αυτό με τη σειρά του κάνει το έδαφος πιο εύφορο και ενισχύει την παραγωγή. Ωστόσο, όπως ανέφερε στην πορεία των διαπραγματεύσεων έγιναν συμβιβασμοί που μετρίασαν τις αντιδράσεις και έκαναν το κείμενο πιο αποδεκτό. Ακόμα σημειώθηκε ότι οι τρεις Ευρωβουλευτές από την Ελλάδα που συμμετείχαν στην ψηφοφορία της 29ης Νοεμβρίου, ψήφισαν υπέρ του Κανονισμού.

Εφόσον εγκριθεί το τελικό κείμενο της ψηφοφορίας και από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τυπικά από το Συμβούλιο Υπουργών, έρχεται η σειρά των κρατών μελών να αναλάβουν δράση. Σε δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του Κανονισμού θα πρέπει να καταρτιστούν Εθνικά Σχέδια για την Αποκατάσταση της Φύσης με συγκεκριμένα μέτρα και παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει ποιοι είναι οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι για την εφαρμογή του.

Η συζήτηση μεταδόθηκε στην Κυριακή 03 Δεκεμβρίου και είναι διαθέσιμη στο skai.gr και στο κανάλι μας στο YouTube.