Στο διαδικτυακό φόρουμ «Δυτική Μακεδονία-Μεγαλόπολη: Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες» που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και τη Συντονιστική Επιτροπή για το Σχέδιο Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), υπό την αιγίδα των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμμετείχε ο Νίκος Μάντζαρης στις 22 Οκτωβρίου 2020.
Ειδικότερα, συμμετείχε στη θεματική ενότητα για τις επενδύσεις στους κλάδους της ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας μαζί με εκπροσώπους τοπικών φορέων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους δύο κλάδους αλλά και του τραπεζικού τομέα.
Στην τοποθέτησή του τεκμηρίωσε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης έργων εξοικονόμησης ενέργειας στις λιγνιτικές περιοχές, ειδικά στον κτιριακό τομέα καθώς υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης και δυνατότητα δημιουργίας πολλών θέσεων εργασίας και τοπικά προστιθέμενης αξίας.
Επιπλέον υπογράμμισε τη σημαντική ευκαιρία που παρουσιάζεται για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη να γίνουν κέντρα αποθήκευσης καθαρής ενέργειας υποστηρίζοντας έτσι την αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ στα επίπεδα του 86-88% ως το 2030 στην Ελλάδα, η οποία υπαγορεύεται από την αυξημένη κλιματική φιλοδοξία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μείωση κατά τουλάχιστον 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Αναφέρθηκε ειδικά στις τεχνολογίες παραγωγής πράσινου υδρογόνου που μπορούν να συνδυαστούν με τα φωτοβολταϊκά ισχύος 2,5 GW τα οποία θα αναπτυχθούν στις δύο λιγνιτικές περιοχές ως το 2024 σύμφωνα με το υπό διαβούλευση ΣΔΑΜ. Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν έχει καμία λογική η Ελλάδα που βρίσκεται στο σημείο μηδέν σε ό,τι αφορά το υδρογόνο να αναπτύξει μεθόδους παραγωγής υδρογόνου που βασίζονται στο ορυκτά καύσιμα δεδομένης της Ευρωπαϊκής στρατηγικής που δίνει μεγάλη προτεραιότητα στο πράσινο (και όχι στο μπλε) υδρογόνο.
Τόνισε, τέλος, την ευκαιρία ανάπτυξης τεχνολογιών αποθήκευσης καθαρής ενέργειας με τη μορφή θερμότητας μέσω μετατροπής των υπό απόσυρση λιγνιτικών μονάδων. Η επιλογή αυτή θα διατηρήσει πολλές θέσεις εργασίας στις λιγνιτικές μονάδες, έχει μικρό χρόνο κατασκευής και συνδυάζει ήδη ώριμες τεχνολογίες. Μάλιστα προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται μεγάλες εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη που θέλουν να αξιοποιήσουν τις ενεργειακές υποδομές και τα δίκτυα των μονάδων καύσης λιγνίτη και λιθάνθρακα τα οποία θα αποσυρθούν ως το 2030. Καθώς μία από αυτές, η RWE, ήδη συνεργάζεται με τη ΔΕΗ στη Δ. Μακεδονία για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, είναι ευκαιρία η συνεργασία να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει και τεχνολογίες μετατροπής λιγνιτικών μονάδων σε μονάδες αποθήκευσης καθαρής ενέργειας με τη μορφή θερμότητας.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την ενότητα για τις επενδύσεις στους κλάδους της ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας στην ακόλουθη μαγνητοσκόπηση:
Βρείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του διαδικτυακού φόρουμ εδώ.
Διαβάστε περισσότερα για το διαδικτυακό φόρουμ εδώ.
Διαβάστε όλες τις προτάσεις και τα σχόλια του Green Tank που κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, εδώ.