Η Δυτική Μακεδονία μετά τον λιγνίτη: Υπάρχουν δρόμοι βιώσιμης ευημερίας για όλους και όλες;

Στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Η Δυτική Μακεδονία μετά τον λιγνίτη: Υπάρχουν δρόμοι βιώσιμης ευημερίας για όλους και όλες;» που διοργάνωσε η Θεματική Ομάδα Οικονομίας των Πράσινων την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 συμμετείχε η Ιωάννα Θεοδοσίου.

Στη συζήτηση αναδείχθηκαν οι προκλήσεις για την επόμενη μέρα μετά τον λιγνίτη και διερευνήθηκαν τρόποι ώστε να εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον για τη Δυτική Μακεδονία. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο πρώην δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ο νομικός και μέλος της θεματικής ομάδας Οικονομίας των Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο υπεύθυνος για θέματα μεταλιγνιτικής μετάβασης του WWF Ελλάς Δημήτρης Τσέκερης, ο γεωπόνος και μέλος του συλλόγου για την απολιγνιτοποίηση και την αποκατάσταση του Περιβάλλοντος Θεόδωρος Κακουλίδης, ο μηχανικός και Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πρεσπών Μιχάλης Πετράκος, και ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης Λάζαρος Τσικριτζής.

Ειδικότερα, η Ιωάννα Θεοδοσίου αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και την πτωτική πορεία των ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη. Ανέδειξε τις δεσμεύσεις των ευρωπαϊκών χωρών για απεξάρτηση από τον λιγνίτη- λιθάνθρακα, αλλά και την σταθερά πτωτική πορεία του λιγνίτη στην Ελλάδα ακόμα και πριν την απόφαση απολιγνιτοποίησης. Σχολίασε ιδιαίτερα τα κριτήρια κατανομής των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης που οδηγούν σε μια άδικη κατανομή εις βάρος των κρατών μελών που έχουν αναλάβει φιλόδοξες δεσμεύσεις, τις βασικότερες ελλείψεις του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης καθώς και την απουσία δημοσιότητας και εμπλοκής των τοπικών κοινωνιών στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης.

Αναφέρθηκε εκτενώς στην έρευνα κοινής γνώμης που διεξήγαγε το Green Tank σε συνεργασία με τη Διανέοσις, την καθηγήτρια κα. Ε. Δούση και την εταιρεία MARC, η οποία ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι των λιγνιτικών περιοχών αντιλαμβάνονται τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης αλλά και της μετάβασης. Οι πολίτες των λιγνιτκών περιοχών αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητα της απόφασης απολιγνιτοποίησης για το περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αλλά είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για το μέλλον τους. Τα μεγαλύτερα προβλήματα που πιστεύουν ότι θα αντιμετωπίσουν είναι η ανεργία, η φτωχοποίηση και η φυγή των νέων. Ακόμη, η πλειοψηφία δεν έχει γνώση των κυβερνητικών σχεδίων για τη μετάβαση, ούτε των πόρων που διατίθενται για αυτή. Παρόλα αυτά ένας στους δύο πιστεύει ότι η απολιγνιτοποίησης είναι ευκαιρία για τη στροφή του τοπικού ανατπυξιακού μοντέλου, ιδιαίτερα προς τον πρωτογενή τομέα και τον τομέα των ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας.

Τέλος, κατέθεσε προτάσεις πολιτικής ώστε να εξασφαλιστεί η δικαιοσύνη κατά τη μετάβαση και να εμπλακεί ενεργά η τοπική κοινωνία, ώστε να «μη μείνει κανένας πίσω». Ιδιάιτερα τόνισε τη συμμετοχή των πολιτών μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων στην ενεργειακή μετάβαση που συντελείται, στην ανάγκη συμπερίληψης των έργων της τοπικής κοινωνίας στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης καθώς και τη διασφάλιση ενός συμμετοχικού και δημοκρατικού συστήματος διακυβέρνησης της μετάβασης.

Μπορείτε να διαβάσετε το Δελτίο Τύπου των Πρασίνων για τα συμπεράσματα της εκδήλωσης εδώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση εδώ όπως και την παρουσίαση της Ιωάννας Θεοδοσίου: