Κλιματική κρίση και ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Η Ιόλη Χριστοπούλου συμμετείχε στο αφιέρωμα «The Seventh Value» του Evens Foundation που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Re-Thinking Values in Europe». Το αφιέρωμα περιλαμβάνει μια σειρά από podcast με τη συμμετοχή δεξαμενών σκέψης από την Ευρώπη για τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες: την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εκπροσωπώντας το Green Tank, η Ιόλη Χριστοπούλου συμμετείχε στο πρώτο επεισόδιο για την έννοια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, πώς έγινε μία από τις θεμελιώδεις αξίες, που κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τι σημαίνει σήμερα που βιώνουμε την κλιματική αλλαγή.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο 2021 – δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση της του Πρωθυπουργού της Ελλάδας για απολιγνιτοποίηση της χώρας – ως ένα οδοιπορικό στην καθημερινότητα της μετάβασης στη δυτική Μακεδονία, στην καθημερινή ζωή των λιγνιτικών περιοχών. Παρόλο που είναι το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του πλανήτη, μία από τις μεγαλύτερες πρoκλήσεις ήταν και παραμένει η διασφάλιση της δίκαιης πράσινης μετάβασης με την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και τη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η ελπίδα για ένα βιώσιμο μέλλον

 Συζητώντας για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η Ιόλη Χριστοπούλου εστίασε στην πολιτική διάσταση και στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σαφής στροφή της πολιτικής με τις πιο φιλόδοξες πολιτικές να γίνονται και οι πιο ρεαλιστικές. Κομβικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή είχε η Συμφωνία του Παρισιού, του 2015 για τη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1.5 βαθμό κελσίου, συμφωνία που πυροδότησε μια σειρά δομικών αλλαγών στη χάραξη πολιτικής στην ΕΕ και τους μηχανισμούς χρηματοδότησης, τα οποία στοχεύουν στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση με όρους δικαιοσύνης – εξού και ο όρος «δίκαιη μετάβαση» – δίνοντας προτεραιότητα στον κοινωνικό διάλογο και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε πως «οι όποιες επιλογές στις επενδύσεις δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε μια καινούρια πρόκληση μετάβασης, σε μια κατάσταση όμοια με αυτή του λιγνίτη, σε ένα ακόμα αδιέξοδο. Έτσι, καθώς θα μετατοπίζεται η οικονομία σε αυτές τις περιοχές, χρειάζονται επενδύσεις σε πράσινες λύσεις, χρειάζεται διαφοροποίηση στον τομέα της οικονομίας. Και πρέπει να διασφαλίσουμε πως η τοπική κοινωνία είναι μέρος και της συζήτησης και της λύσης. Δεν σχεδιάζουμε στο όνομά της, αλλά μαζί της. Ακούμε τις ανάγκες της και προσαρμόζουμε, έχουμε έναν διαρκή διάλογο, κάνουμε μαζί μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς».

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα πως η βιωσιμότητα στο μέλλον θα έχει διασφαλίσει τις ανάγκες μας, την αξιοπρέπειά μας και τον αξιοβίωτο κόσμο για τις επόμενες γενιές. Αν και είναι δύσκολο να προβλέψουμε το μέλλον, μπορούμε να φανταστούμε έναν κόσμο πιο όμορφο, πιο πράσινο και πιο δίκαιο που θα έχει απομακρυνθεί από τα λάθη της ιστορίας και θα έχει ξανά στο επίκεντρό του τον άνθρωπο, τα δικαιώματά του και την αξιοπρέπειά τους. Όπως σχολίασε η Ιόλη Χριστοπούλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ένωση που ιδρύθηκε ως κοινότητα άνθρακα και χάλυβα, σήμερα στοχεύει στην κλιματική ουδετερότητα και δίνει ένα παράδειγμα που μας κάνει όλες και όλους να αισιοδοξούμε.

Το αφιέρωμα «The Seventh Value» προβάλλεται από το Evens Foundation τον Μάιο και τον Ιούνιο 2022. Μπορείτε να ακούσετε το podcast για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια εδώ (στα αγγλικά):