Οι “αρχές” της Κλιματικής Ουδετερότητας

Ο Νίκος Μάντζαρης μίλησε στο δεύτερο ετήσιο συνέδριο πολιτικής με τίτλο «Νε το. 0!» που διοργανώθηκε από το RES Foundation, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Βελιγράδι της Σερβίας, την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021.

Το συνέδριο είχε ως στόχο να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και άλλους ενδιαφερόμενους εντός και εκτός της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, να αποδεχθούν τα ολοένα αυξανόμενα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά και επιτεύξιμη μέσω διαφόρων μέτρων πολιτικής.

Ο Νίκος Μάντζαρης συμμετείχε στο πάνελ συζήτησης με τίτλο «οι αρχές της κλιματικής ουδετερότητας» που συντόνισε ο Stevan Vujasinović του RES Foundation. Συμμετείχαν επίσης ο Wendel Trio, πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δράσης για το Κλίμα (CAN), ο Simon Ilse, περιφερειακός διευθυντής του Heinrich Böll Stiftung, η Elizabet Paunović, εμπειρογνώμονας για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και ο Branko Čečen, Διευθυντής του Κέντρου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας της Σερβίας (CINS).

Ο Νίκος Μάντζαρης περιέγραψε την πρόοδο στην Ελλάδα σχετικά με την απεξάρτηση από τον λιγνίτη, και παρουσίασε τη σχετική βελτίωση των κλιματικών επιδόσεων της χώρας. Παρουσίασε επίσης τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πρόσφατα η Ελλάδα στον νέο Κλιματικό Νόμο και εστίασε στα διδάγματα από τη μέχρι τώρα ελληνική εμπειρία της απολιγνιτοποίησης, καταλήγοντας στις παρακάτω «αρχές» προς αξιοποίηση από χώρες που σχεδιάζουν τώρα τη στροφή τους μακριά από τον άνθρακα και τον λιγνίτη:

  1. Αποφασίστε νωρίς, πολύ νωρίτερα από την Ελλάδα, για ένα καθαρό μονοπάτι μακριά από τον άνθρακα και τον λιγνίτη, κάτι το οποίο θα έχει και άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση των κλιματικών επιδόσεων της χώρας.
  2. Μείνετε μακριά από το ορυκτό αέριο στον σχεδιασμό για το ενεργειακό σας μέλλον. Αντ’ αυτού, βασιστείτε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε συνδυασμό με την υποδομή αποθήκευσης ενέργειας. Δεν είναι μόνο καλύτερο για το κλίμα. Είναι οικονομικά μια πολύ πιο έξυπνη κίνηση δεδομένης της πορείας της ευρωπαϊκής κλιματικής πολιτικής.
  3. Ενσωματώστε τις δεσμεύσεις αυτές σε έναν κλιματικό νόμο. Αυτό θα βοηθήσει στη συμμετοχή της κοινωνίας και όλων των παραγόντων της οικονομίας, χωρίς τους οποίους η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας είναι αδύνατη.
  4. Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών απαιτείται:
    • Η συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, της κοινωνίας των πολιτών, των περιβαλλοντικών ΜΚΟ και δεξαμενών σκέψης, και ειδικά εκπροσώπων της νεολαίας.
    • Η διαμόρφωση ενός σχεδίου που να έχει ως κορυφαία προτεραιότητα τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους των τοπικών κοινωνιών αντί να επικεντρώνεται αποκλειστικά στην προσέλκυση μεγάλων επιχειρήσεων. Για τον σκοπό αυτό, η ανάπτυξη και η υποστήριξη ενεργειακών κοινοτήτων έχει μεγάλη αξία.
    • Ο σχεδιασμός κατάλληλων εργαλείων χρηματοδότησης της δίκαιης μετάβασης στις λιγνιτικές περιοχές.