Ενεργειακές κοινότητες και Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών

Ο Νίκος Μάντζαρης συμμετείχε στο φόρουμ ενεργειακών κοινοτήτων που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας, και το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Κοζάνης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους διοργανωτές και δύο διαδικτυακές τοποθετήσεις για το ζήτημα των ενεργειακών κοινοτήτων σε Ελλάδα και Ευρώπη από τους ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη  (EPP) και Πέτρο Κόκκαλη (The Left).

Στην κεντρική παρουσίαση που ακολούθησε ο Νίκος Μάντζαρης συνόψισε τα βασικά αποτελέσματα της ανάλυσης που δημοσίευσε πρόσφατα το Green Tank για την κατάσταση των ενεργειακών κοινοτήτων στην Ελλάδα με έμφαση στις λιγνιτικές περιοχές. Ειδικότερα, αξιοποιώντας τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ και του ΓΕΜΗ, ανέδειξε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη ανάπτυξη του θεσμού στην Ελλάδα καθώς τα έργα ΑΠΕ ενεργειακών κοινοτήτων στην Ελλάδα έχουν πλέον ξεπεράσει το 1 GW εγκατεστημένης ισχύος.

Τόνισε ωστόσο ότι η πρόοδος αυτή αφορά σχεδόν αποκλειστικά τα εμπορικά έργα τα οποία έχουν αναπτυχθεί σε βάρος των έργων αυτοπαραγωγής. Ως αποτέλεσμα πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς που επιδεικνύουν ένα ραγδαία αυξανόμενο ενδιαφέρον να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια με φωτοβολταϊκά χωρίς να αποζητούν την αποκόμιση κερδών από την πώληση της, να μη βρίσκουν ηλεκτρικό χώρο στο δίκτυο.

Τα προβλήματα αυτά γιγαντώνονται στη Δυτική Μακεδονία η οποία ναι μεν είναι στη δεύτερη θέση πανελλαδικά σε αριθμό ενεργειακών κοινοτήτων με 293, ωστόσο κατέχει την πρώτη θέση στις εκκρεμείς αιτήσεις (465 έργα ισχύος 377.5 MW). Παρουσίασε επίσης τις θετικές εξελίξεις που προέκυψαν με στόχο τη διόρθωση των παραπάνω στρεβλώσεων και προκλήσεων, ενώ έκανε ειδική αναφορά στους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους για τη χρηματοδότηση έργων αυτοπαραγωγής ειδικά στις λιγνιτικές περιοχές, αλλά και στις καθυστερήσεις και τα ελλείματα που καταγράφονται στην αξιοποίησή τους.  Έκλεισε την ομιλία του με προτάσεις πολιτικής που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών.

Στη συνέχεια συμμετείχε στη ιδιαίτερα ζωντανή συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος του Χρόνου Κοζάνης Σωκράτης Μουτίδης, στην οποία έκαναν τοποθετήσεις μεταξύ άλλων ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος, δήμαρχοι και πολλά μέλη αυτοδιοικητικών παρατάξεων της Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ερευνητικών ιδρυμάτων καθώς και πλήθος μελών ενεργειακών κοινοτήτων που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Στη συζήτηση, εκτός από τις απαντήσεις σε ερωτήσεις που σχετίζονταν με τα αποτελέσματα της ανάλυσης, ο Νίκος Μάντζαρης είχε την ευκαιρία να τονίσει την ιδιαίτερη σημασία του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στη Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, η οποία, παρά την πρόοδο, εξακολουθεί να πάσχει από έλλειψη συμμετοχικότητας των πολιτών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, στις 3 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SunSharing, το οποίο επικεντρώνεται στην προώθηση της υλοποίησης ενεργειακών κοινοτήτων με φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Κροατία καθώς και σε πρωτοβουλίες χρηματοδότησης τέτοιων επενδύσεων.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την εκδήλωση εδώ.