«Στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης οι πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας στράφηκαν στην αυτοπαραγωγή μέσω ενεργειακών κοινοτήτων και αυτό αποτυπώνεται στο πλήθος των αιτήσεων που αυξήθηκε κατά 150%», επισημαίνει η Ιωάννα Θεοδοσίου, συνεργάτιδα πολιτικής του Green Tank, στην έρευνα της Δήμητρας Τάγκα για το thesstoday.gr.
Το ρεπορτάζ της Δήμητρας Τάγκα με τίτλο «Κ. Μακεδονία: Στροφή στην αυτοπαραγωγή ενέργειας – Η εκτόξευση των αιτήσεων και το ‘φρένο’ από ΔΕΔΔΗΕ» αξιοποιεί πρόσφατα δεδομένα από ανάλυση του Green Tank για τις ενεργειακές κοινότητες ειδικά στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και καταγράφει τις τάσεις και τα προβλήματα.
Σύμφωνα με την ανάλυση που βασίζεται σε στοιχεία από το ΓΕΜΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ, τον Νοέμβριο του 2022 η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη περιφέρεια σε πλήθος ενεργειακών κοινοτήτων (263), και αντίστοιχα η Θεσσαλονίκη είναι η περιφερειακή ενότητα με τις περισσότερες ενεργειακές κοινότητες (87). Από τα εγκατεστημένα έργα, 327 είναι έργα ΑΠΕ στη χαμηλή και μέση τάση κερδοσκοπικού χαρακτήρα (241.6MW) και μόλις 2 είναι έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού που αποσκοπούν στην κάλυψη ιδίων αναγκών (2MW).
Στο επίκεντρο βρέθηκε η ραγδαία αύξηση στις αιτήσεις των πολιτών για έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από ενεργειακές κοινότητες που σε διάστημα ενός έτους αγγίζει το 150% και η αντίστοιχη αύξηση της αιτούμενης ισχύος σε κατά 48% (από 8ΜW τον Νοέμβριο του 2021 σε 11.82 MW τον Νοέμβριο 2022). Μικρότερη είναι η αύξηση των αιτήσεων για έργα στη χαμηλή και μέση τάση που πωλούν ενέργεια στην αγορά αγγίζει το ίδιο διάστημα στο 6%.
Ωστόσο, οι απορριπτικές απαντήσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ λόγω αδυναμίας του δικτύου διογκώνει το υφιστάμενο χάσμα ανάμεσα στα έργα κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στα έργα που στοχεύουν στην κάλυψη ιδίων αναγκών και προσθέτει σημαντικά εμπόδια στην θωράκιση των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Όπως δήλωσε η Ιωάννα Θεοδοσίου «είναι κρίσιμο στο εξής να δοθεί προτεραιότητα στα έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού των ενεργειακών κοινοτήτων και να ενισχυθούν οι πολίτες και η τοπική αυτοδιοίκηση της Κεντρικής Μακεδονίας για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και να συμμετάσχουν στην ενεργειακή μετάβαση».
Το άρθρο της Δήμητρας Τάγκα δημοσιεύτηκε στις είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του thesstoday.gr
Περισσότερα στοιχεία για τις ενεργειακές κοινότητες στην Ελλάδα και τις λιγνιτικές περιοχές είναι διαθέσιμα στην πρόσφατη Ανασκόπηση #3 του Green Tank.