Αναλυτικά σχόλια για τη 2η εκδοχή του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και των Εδαφικών Σχεδίων Μετάβασης κατέθεσε το Green Tank.
Σε σχέση με την αρχική μορφή των κειμένων, τονίζεται η σημαντική πρόοδος που συντελέστηκε ειδικά στα εξής θέματα:
- Την οικονομική στήριξη στις ενεργειακές κοινότητες για έργα αυτοπαραγωγής, θέρμανσης και εξοικονόμησης ενέργειας.
- Την επιλεξιμότητα έργων εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, τόσο νοικοκυριών -με έμφαση στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας- και ιδιωτικών επιχειρήσεων, όσο και δημοσίων κτιρίων και υποδομών.
- Την επιλεξιμότητα έργων θέρμανσης και τηλεθέρμανσης στις λιγνιτικές περιοχές που βασίζονται εξ’ολοκλήρου στις ΑΠΕ.
- Τη δυνατότητα χρηματοδότησης υποδομών αποθήκευσης ενέργειας στις λιγνιτικές περιοχές και με άλλες τεχνολογίες εκτός από το υδρογόνο (αντλησιοταμίευση, μπαταρίες, θερμική αποθήκευση).
- Την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και την αναγνώριση του εκρηκτικού προβλήματος που σχετίζεται με τη φυγή των νέων (χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται συγκεκριμένα προγράμματα).
- Την έμφαση που δίνεται στη στήριξη υφιστάμενων επιχειρήσεων στις λιγνιτικές περιοχές και όχι αποκλειστικά στην προσέλκυση νέων και μεγάλων επιχειρήσεων.
Παρά την πρόοδο σε σχέση με την 1η εκδοχή, η 2η εκδοχή των ΕΣΔΙΜ εξακολουθεί να περιλαμβάνει αρνητικά σημεία. Ειδικότερα:
- Το σύστημα διακυβέρνησης εξακολουθεί να παραμένει πολύ συγκεντρωτικό χωρίς να επιτρέπει τη συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και της κοινωνίας των πολτών να μετέχουν στη λήψη αποφάσεων.
- Οι αποκαταστάσεις εδαφών οι οποίες δημιουργούν μόνο πρόσκαιρες θέσεις εργασίας εξακολουθούν να είναι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΠΔΑΜ).
- Η κατανομή των πόρων τόσο μεταξύ υπό μετάβαση περιφερειών όσο και μεταξύ αξόνων προτεραιότητας είναι ατεκμηρίωτη και προβληματική. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η διοχέτευση της μερίδας του λέοντος (47%) των πόρων σε μια γενική και αόριστη στήριξη επιχειρηματικότητας, ενώ δίνεται μόλις 15,9% και 6,9% των πόρων στους νευραλγικούς άξονες της ενεργειακής μετάβασης και της κυκλικής οικονομίας, αντίστοιχα.
Μπορείτε να διαβάσετε τα αναλυτικά σχόλια που κατέθεσε το Green Tank στη διαβούλευση εδώ.