Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021 η διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η περιβαλλοντική δεξαμενή σκέψης The Green Tank σε συνεργασία με το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας με τίτλο: ” Το πράσινο μονοπάτι της δίκαιης μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία”.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Νίκος Μάντζαρης- Συνιδρυτής The Green Tank και Αναλυτής πολιτικής, ο Λάζαρος Τσικριτζής – Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, ο Λευτέρης Ιωαννίδης – Πρώην Δήμαρχος Κοζάνης (2014 – 2019), μέλος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης και η Δήμητρα Καραγιάννη – Φιλόλογος, Συγγραφέας, Εκδότρια και Υπεύθυνη δράσεων του περιοδικού Παρέμβαση. Το συντονισμό της συζήτησης έκανε η δημοσιογράφος της Ecovoice –Athens Voice Βασιλική Γραμματικογιάννη.
Οι ομιλητές ανέδειξαν ποικίλες πτυχές της πορείας προς τη μετάβαση καθώς και τους αναγκαίους όρους ώστε να διασφαλιστεί μια δίκαιη μετάβαση για τη Δυτική Μακεδονία.
Ειδικότερα, ο Νίκος Μαντζαρης αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική που έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στην πτωτική πορεία των ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη, στον ευρωπαϊκό μηχανισμό δίκαιης μετάβασης, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα στην πορεία απολιγνιτοποίησης καθώς και στο ρόλο των ΜΚΟ στη διαδικασία της δίκαης μετάβασης.
Ο Λάζαρος Τσικριτζής αναφέρθηκε στα ιστορικά λάθη και τις χαμένες ευκαιρίες για τη σταδιακή απεξάρτηση από το κάρβουνο και τη στροφή σε ένα βιώσιμο μέλλον, γεγονότα που συνέβαλαν στο χάσιμο πολύτιμου χρόνου και της δυνατότητας της έγκαιρης εκπόνησης ενός μακρόχρονου μεταλιγνιτικού σχεδίου, με βέλτιστα αποτελέσματα και ελάχιστους κοινωνικούς κραδασμούς. Παρουσίασε την οικολογική εναλλακτική πρόταση και τόνισε ότι η συναίνεση, οι ενιαίες διεκδικήσεις και η συντεταγμένη δουλειά μπορούν να αποδείξουν ότι το μέλλον μπορεί να είναι αισιόδοξο για τη Δυτική Μακεδονία.
Ο Λευτέρης Ιωαννίδης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που δρομολογήθηκαν την περίοδο 2014 – 2019 από τον Δήμο Κοζάνης και το πλαίσιο της συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων των λιγνιτικών περιοψών που οικοδομήθκε την ίδια περίοδο και τα αποτελέσματα που αυτό επέφερε (Ευρωπαϊκό Φορουμ Δημάρχων, εθνικό και ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και εργαζομένων ΔΕΗ κά). Ακόμη, ανέλυσε τη συμασία της συμμετοχικότητας στην επιτυχία ενός πλάνου δίκαιης μετάβασης και παρουσίασε προτάσεις για την καλύτερα διαχείριση των προκλήσεων της δίκαιης μετάβασης εκ μέρους των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας.
Η Δήμητρα Καραγιάννη προσέγγισε το θέμα της μετάβασης από μια ευρύτερη σκοπιά: λογοτεχνική, πολιτιστική και κοινωνική. Με την παρέμβασή της ανέδειξε τον ρόλο των ανθρώπων των τεχνών και του πολιτισμού σε μια διαδικασία που αναμορφώνει την ταυτότητα της Δυτικής Μακεδονίας.
Δείτε το βιντεο της συζήτησης εδώ: