Η ώρα έφτασε: Απεξάρτηση από τον λιγνίτη

Ομιλία του Νίκου Μάντζαρη με τίτλο «Η ώρα έφτασε: Απεξάρτηση από τον λιγνίτη!» στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης KΟΣΜΟΣLabs με θέμα «Όχι άλλο κάρβουνο, προκλήσεις και ευκαιρίες για μια οικονομία χωρίς άνθρακα», στις 6 Μαΐου 2019.

Η ανοιχτή διαβούλευση οργανώθηκε από την πολιτική κίνηση KΟΣΜΟΣ που εκπροσωπήθηκε από τον υποψήφιο ευρωβουλευτή με τον συνδυασμό «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» Πέτρο Κόκκαλη. Συμμετείχαν, επίσης, ο Τάσος Κρομμύδας, ειδικός πολιτικών για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Green Tank, ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής της Greenpeace και ο Δημήτρης Τσέκερης, ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην ομιλία του, ο Νίκος Μάντζαρης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μία από επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν ακόμα ανοίξει τη συζήτηση για ημερομηνία απεξάρτησης από τον λιγνίτη. Έδειξε ότι η χώρα εμμένει στον λιγνίτη, παρόλο που το ρυπογόνο καύσιμο έχει διαχρονικά τη μεγαλύτερη συμβολή στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της χώρας αλλά και επιβαρυντικές διαπεριφερειακές και διασυνοριακές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, παρουσίασε το οικονομικό κόστος που καθιστά την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη μη συμφέρουσα, γεγονός που κινητοποιεί ένα συνεχές κυνήγι εξαιρέσεων από την όλο και πιο αυστηρή περιβαλλοντική και κλιματική νομοθεσία. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη τόνωσης με περισσότερους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, το πρώτο τέτοιο ταμείο που ιδρύεται από κράτος μέλος της ΕΕ για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών των οποίων η οικονομία εξαρτάται από τον λιγνίτη στη μετάβαση τους σε πιο βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και ερωτήσεις από όσους παρακολουθούσαν τη συζήτηση διαδικτυακά. Θέματα που τέθηκαν αφορούσαν το σύστημα εμπορίας εκπομπών ρύπων, την ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διατήρησης της βιοποικιλότητας, τις ενεργειακές κοινότητες και το Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη συζήτηση εδώ.

Μπορείτε να διαβάσετε τις παρατηρήσεις που κατέθεσε το Green Tank στη δημοσια διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια εδώ.