Δίκαιη Μετάβαση

Μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας το 2019, η Ευρώπη βαδίζει δίχως επιστροφή προς μια οικονομία μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος ως το 2050. Mεγάλο ζητούμενο και βασικός πυλώνας της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής της Ευρώπης για το 2050 είναι η μετάβαση αυτή να πραγματοποιηθεί με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Καθώς η απανθρακοποποίηση του τομέα ηλεκτροπαραγωγής αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, οι 96 λιγνιτικές περιφέρειες της ΕΕ-27 – στις οποίες περιλαμβάνονται και δύο ελληνικές περιοχές, η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη – ήταν οι πρώτες που αντιμετώπισαν την πρόκληση της Δίκαιης Μετάβασης.

Ωστόσο, η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας είναι αδύνατη χωρίς τη συνδρομή όλων των τομέων της οικονομίας. Η εφαρμογή πολιτικών απανθρακοποίησης στους τομείς των κτιρίων, των οδικών μεταφορών αλλά και της γεωργίας έχει ήδη αναδείξει ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης όσον αφορά την κατανομή των βαρών της μετάβασης.

Το Green Tank στοχεύει μέσα από την έρευνα, τις αναλύσεις, τις προτάσεις πολιτικής και τη δράση στις λιγνιτικές περιφέρειες να ενισχύσει τη Δίκαιη Μετάβαση σε Ελλάδα και Ευρώπη, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

IMG_7585

Εκθέσεις - Αναλύσεις

Νέα