Το σχέδιο για χρήση του ορυκτού αερίου στην τηλεθέρμανση της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου είναι ένα λάθος που θα κοστίσει τόσο στους κατοίκους των περιοχών αυτών, όσο και σε όλους τους πολίτες της χώρας.
Αυτό τόνισε ο Νίκος Μάντζαρης στο podcast του «Χρόνου Κοζάνης» με θέμα το μέλλον της τηλεθέρμανσης της Κοζάνης, ενώ η συνέντευξη δημοσιεύθηκε και στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας.
Τη συζήτηση άνοιξε ο δημοσιογράφος Σωκράτης Μουτίδης, ο οποίος ανέφερε ότι για δεκαετίες οι πολίτες των περιοχών αυτών αξιοποιούσαν συστήματα τηλεθέρμανσης που βασίζονταν στον λιγνίτη για να θερμάνουν τα σπίτια τους. Μετά την απόφαση απολιγνιτοποίησης, το σχέδιο που καταστρώθηκε στρέφει την τηλεθέρμανση εξ ολοκλήρου στο αέριο.
Σχολιάζοντας αυτήν την εξέλιξη, ο Νίκος Μάντζαρης εξήγησε ότι η λύση αυτή, η οποία σχεδιάστηκε το 2020 κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες, φαίνεται πλέον να μη συμφέρει κανέναν.
Άμεσος θα είναι ο αντίκτυπος για τους κατοίκους της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου, καθώς είναι πολύ πιθανό να δουν υψηλότερους λογαριασμούς θέρμανσης. Μια άλλη πολύ σημαντική διάσταση είναι ότι το κόστος θέρμανσης δεν θα παραμένει σταθερό. Οι παράμετροι που θα το επηρεάσουν είναι δύο: α) η ευμετάβλητη τιμή του αερίου και β) το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο χρηματιστήριο ρύπων.
Παράλληλα, τη λειτουργία της νέας μονάδας θέρμανσης που σχεδιάζεται στην Κοζάνη δεν θα τη χρεωθούν μόνο οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά όλοι οι καταναλωτές της χώρας μέσω του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν στους λογαριασμούς ρεύματος.
Ο Νίκος Μάντζαρης υπογράμμισε ότι προτεραιότητα για την αντιμετώπιση του ζητήματος αποτελεί η εύρεση μιας μόνιμης, μακροχρόνια βιώσιμης λύσης που θα βασίζεται στο κατάλληλο μείγμα από διαθέσιμες τεχνολογίες ΑΠΕ. Τέτοιες λύσεις έχουν πολύ χαμηλότερο και πιο προβλέψιμο κόστος λειτουργίας, ενώ η εγκατάστασή τους μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης σε αντίθεση με τις σχεδιαζόμενες υποδομές αερίου που δεν είναι επιλέξιμες.
Αφού αποφασιστεί το μείζον, δηλαδή τι θα γίνει σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να σχεδιαστεί και μια μεταβατική, ενδιάμεση λύση. Στο πλαίσιο αυτό, ρεαλιστικό είναι το παράδειγμα της πόλης της Πτολεμαΐδας, η οποία θερμαίνεται με ηλεκτρολέβητες.
Καταληκτικά, τονίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει ριζικός επανασχεδιασμός για την τηλεθέρμανση στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο με βάση βιώσιμες και πιο οικονομικές λύσεις – και όχι να «εγκλωβιστεί» η περιοχή σε ένα ακριβό και ριψοκίνδυνο σχέδιο με ορίζοντα 15ετίας.
To podcast δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 και μπορείτε να το ακούσετε πατώντας εδώ ή μέσω Spotify.