Γιατί υπάρχουν αντιδράσεις για τα αιολικά πάρκα;

Συμμετοχή του Νίκου Μάντζαρη στην τηλεοπτική συζήτηση με θέμα τα αιολικά πάρκα στην εκπομπή «Κάρτα Μέλους» της Ματρώνης Δικαιάκου.

Αφορμή για την εκπομπή είναι οι πολυάριθμες αντιδράσεις για σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Στην εκπομπή αναζητήθηκαν απαντήσεις για τις αντιδράσεις αυτές ενώ παράλληλα διερευνήθηκαν δυνατότητες επίλυσης των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Ο Νίκος Μάντζαρης, ανέφερε καταρχάς πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα για σειρά λόγων:

  • Για να απεξαρτηθούμε από τον ακριβό και ρυπογόνο λιγνίτη αλλά και το ορυκτό αέριο και το πετρέλαιο στα νησιά.
  • Για να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην επίτευξη του πανευρωπαϊκού στόχου της κλιματικής ουδετερότητας.
  • Για να μειώσουμε την πολύ υψηλή ενεργειακή εξάρτηση που έχουμε από εισαγόμενα καύσιμα.
  • Για να μειώσουμε τους λογαριασμούς μας ηλεκτρικής ενέργειας, δεδομένου ότι η αιολική ενέργεια είναι εδώ και πολύ καιρό οικονομικότερη των ορυκτών καυσίμων.

Από την άλλη μεριά  όμως εξήγησε ότι δεν πρέπει επουδενεί η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης να αποβεί σε βάρος της βιοποικιλότητας και δη της σπάνιας ορνιθοπανίδας της χώρας μας. Αυτό άλλωστε είναι και το πνεύμα των αναθεωρημένων κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις περιοχές Natura που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα, αλλά και της πρόσφατης αρνητικής γνωμοδότησης από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για αιολικά πάρκα σε 14 νησίδες του Αιγαίου που αποτελούν καταφύγιο για πολλά προστατευόμενα είδη πουλιών.

Δυστυχώς η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας και των ΑΠΕ γενικότερα στην Ελλάδα έχει συνοδευτεί από σειρά λαθών σε διάφορα επίπεδα. Από το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ, έως το διαρκώς μεταβαλλόμενο θεσμικό πλαίσιο για την ενίσχυση των ΑΠΕ, έως και τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκαν οι διασυνδέσεις των νησιών. Αυτά σε συνδυασμό με την έλλειψη διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες και την παραπληροφόρηση που συχνά ξεφεύγει από κάθε μέτρο, έχουν οδηγήσει σε ένα εκρηκτικό μίγμα εναντίωσης στις ΑΠΕ και τα αιολικά ειδικότερα.

Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι έτσι ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος για την άλωση του ενεργειακού μίγματος της χώρας από το ορυκτό αέριο και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, πράγμα που αντίκειται σε κάθε λογική, περιβαλλοντική και οικονομική. 

Ωστόσο, είναι δυνατόν να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να λύσουμε το ζήτημα της ορθής χωροθέτησης των αιολικών προς όφελος του περιβάλλοντος, των τοπικών κοινωνιών αλλά και της εθνικής οικονομίας. Σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν επίσης την πρόσκληση της χωροθέτησης των αιολικών πάρκων έχουν εφαρμοστεί μεθοδολογίες, ώστε να εγκαθίστανται στις εκτάσεις εκείνες που έχουν υψηλό αιολικό δυναμικό και είναι λιγότερο ευαίσθητες για την ορνιθοπανίδα. Τέτοιου είδους μεθοδολογίες πρέπει να ενσωματωθούν στο νέο χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Ο Νίκος Μάντζαρης επανέλαβε την πρόταση του Green Tank, κατά την αναθεώρηση να δημιουργηθεί μία επιτροπή παρακολούθησης και διαλόγου, η οποία να μπορεί με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων να αναζητεί λύσεις στα ζητήματα χωροθέτησης.

Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν ο Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Αποστόλης Καλτσής, από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Ζωντανές και μαγνητοσκοπημένες παρεμβάσεις πραγματοποίησαν επίσης εκπρόσωποι από την Ελληνική Εταιρεία Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), κινήσεις πολιτών από τα Άγραφα, την Άνδρο την Εύβοια και τη Σίφνο, καθώς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Greenpeace και WWF Ελλάς.

Η εκπομπή προβλήθηκε από την Τηλεόραση της Βουλής το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020.

Δείτε όλη την εκπομπή εδώ: