Καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό πληροφόρησης για τις κοινωνικές διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής, η ελληνική έκδοση του βιβλίου των R. Leichenko και K. Ο’Βrien «Κλίμα και Κοινωνία» από τις εκδόσεις Παπαζήση έρχεται σε μια ιστορική τομή για την περιβαλλοντική και την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Με τη συμβολή της η Ιόλη Χριστοπούλου, Διευθύντρια Πολιτικής του Green Tank, ανέδειξε τις προκλήσεις αυτής της συγκυρίας.
Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες αφού ο Πρωθυπουργός έδωσε το σήμα για την επανεκκίνηση των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες. Αυτό συνέβη μία μέρα πριν τη μετάβασή του στη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην Αίγυπτο και λίγες μέρες αφού οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυψαν για πρώτη φορά στο 100% τη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια για 5 συνεχόμενες ώρες. Με την Ευρώπη να έχει μπει σε τροχιά πράσινης ενεργειακής μετάβασης, η επιμονή στα ορυκτά καύσιμα φαίνεται αναμφίβολα ως οπισθοδρόμηση και απειλή για την ανθρωπότητα.
Σε αυτό το σημείο επικεντρώθηκε η τοποθέτηση της Ιόλης Χριστοπούλου, η οποία επεσήμανε ότι οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί που συνοδεύουν την κλιματική αλλαγή – και τους οποίους χαρτογραφούν σε πολλά επίπεδα οι συγγραφείς του βιβλίου – καθιστούν την πράσινη μετάβαση όχι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά και κοινωνικό αίτημα. Παρόλο που το βιβλίο εκδόθηκε το 2019 και άρα δεν «πρόλαβε» τις εξελίξεις που έφερε η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και κινήματα όπως το Fridays for Future – καταγράφει μεταξύ άλλων ορατούς από τότε μετασχηματισμούς σε επίπεδο πεποιθήσεων, συναισθημάτων, αλλά και προσαρμοστικότητας που σήμαναν την ενίσχυση της κοινωνικής δράσης για το κλίμα, της ευαισθητοποίησης, της συμμετοχής και της άσκησης πίεσης στη χάραξη πολιτικής.
Στην τοποθέτησή της κατέληξε ότι «με τις διεισδυτικές ερμηνείες του, το βιβλίο μας βοηθάει να ακούμε πιο προσεκτικά τον εαυτό μας και τους άλλους και να προσαρμόσουμε τον λόγο και τις ενέργειες μας ώστε να κινητοποιηθούμε και να κινητοποιήσουμε, ώστε να συμμετέχουμε
και να συνδιαμορφώσουμε τις αποφάσεις εκείνες που είναι απαραίτητες για να ολοκληρώσουμε τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον».
Για το βιβλίο τοποθετήθηκαν επίσης οι:
Μανώλης Πλειώνης, Πρόεδρος ΕΑΑ
Εμμανουέλα Δούση, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής γραφείου της Greenpeace
Σάντυ Φαμελιάρη, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Κλιματικής Αλλαγής, Greenpeace
Νίκος Δεμερτζής, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΕΚΚΕ
Γιώργος Παπαδούδης, Ερευνητής ΕΚΚΕ
Λυδία Αβράμη, Post Doc Περιβαλλοντικής Διακυβέρνησης, ΕΚΠΑ
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Χριστοφιλίδου.
Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2022.