Κλιματικός Νόμος: Ετοιμάζοντας την Οικονομία και την Κοινωνία για Αλλαγή

Στη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Κλιματικός Νόμος: Ετοιμάζοντας την Οικονομία και την Κοινωνία για Αλλαγή» που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) και το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας (COMPETE·GR) την Τετάρτη 9 Ιουνίου συμμετείχε ο Νίκος Μάντζαρης.

Η εκδήλωση, που είχε στόχο την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους θεσμικούς φορείς και την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε αυτή απεύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς.

Το πρώτο πάνελ με τίτλο «Τι θεσμικό πλαίσιο χρειάζεται η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής;» εστίασε σε συγκεκριμένες προτάσεις για το περιεχόμενο του Νόμου που βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Στη συζήτηση συμμετείχαν με τοποθετήσεις ο Νίκος Μάντζαρης, ο υπεύθυνος ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς Δημήτρης Ιμπραήμ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΒΙΑΝ) του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Γιάννης Πανιάρας, και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης.

Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Μάντζαρης, αναφέρθηκε αρχικά στις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τη διαμόρφωση ενός εθνικού κλιματικού νόμου-πλαίσιο στην Ελλάδα και το πλαίσιο στο οποίο εργάζεται η Επιστημονική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και η νομοπαρασκευαστική Επιτροπή στις οποίες είναι μέλος. Στη συνέχεια παρουσίασε και ανέλυσε τις δικές του απόψεις για τους στόχους που πρέπει να περιλαμβάνει ο κλιματικός νόμος-πλαίσιο της Ελλάδας. Εστίασε τόσο στον μακροπρόθεσμο κλιματικό στόχο για το 2050 όσο και στους ενδιάμεσους κλιματικούς στόχους για το 2030 και το 2040, ενώ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η θέσπιση πενταετών τομεακών προϋπολογισμών άνθρακα για έξι τομείς της οικονομίας (παραγωγή ηλεκτρισμού & θερμότητας, βιομηχανία, μεταφορές, κτίρια, γεωργία & κτηνοτροφία και διαχείριση αποβλήτων). Τέλος εξέφρασε την άποψη ότι ο εθνικός κλιματικός νόμος πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη βασική γενεσιουργό αιτία της κλιματικής αλλαγής, δηλαδή τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Ειδικότερα, πρότεινε τη μη παραχώρηση νέων οικοπέδων για εξόρυξη υδρογονανθράκων, την αναστολή παράτασης των υφιστάμενων συμβολαίων εξόρυξης υδρογονανθράκων μετά την ημερομηνία λήξης τους, καθώς και τη θέσπιση του 2025 ως ημερομηνίας πλήρους απεξάρτησης από τον λιγνίτη, σε συμφωνία και με τις πρόσφατες, σχετικές ανακοινώσεις της ΔΕΗ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πλήρη τοποθέτηση του Νίκου Μάντζαρη

Το δεύτερο πάνελ με τίτλο «Προσαρμογή της Οικονομίας και της Κοινωνίας στην Κλιματική Αλλαγή: μπορεί η νομοθεσία να βοηθήσει να είμαστε έτοιμοι;», επικεντρώθηκε στο τεράστιο ζήτημα της προσαρμογής (adaptation) της οικονομίας και της κοινωνίας για την επόμενη μέρα και διερεύνησε κατά πόσο μπορεί και πρέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο να λειτουργήσει ως η βάση ανάπτυξης την εθνικής νομοθεσίας για μια σειρά ζητήματα που με βεβαιότητα θα απασχολήσουν την Ελληνική κοινωνία και οικονομία ως αποτέλεσμα της κλιματικής Αλλαγής τις επόμενες δεκαετίες. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Aldemar Resorts, Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος INTERAMERICAN, Σπύρος Κιαρτζής, Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, Χάρης Σαχίνης, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ, Δρ. Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, Χημικός, Biosolids Υπεύθυνος Παραγωγής & Διαχείρισης Αποβλήτων, Biosolids AE και Κατερίνα Ρόγγα,  Principal, Risk Advisory, Deloitte.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση:

https://www.youtube.com/watch?v=KybkLQTjWJo