Μείωση της κατανάλωσης ορυκτού αερίου χωρίς αύξηση του λιγνίτη

Καθώς η Ελλάδα και η Ευρώπη αναζητούν τρόπους για άμεση μείωση της κατανάλωσης ορυκτού αερίου, ο Νίκος Μάντζαρης εξήγησε στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση της ΕΡΤ ότι ο στόχος είναι εφικτός με ανάπτυξη των ΑΠΕ, εξοικονόμηση στον οικιακό και βιομηχανικό τομέα και χωρίς αύξηση της χρήσης λιγνίτη.

Συγκεκριμένα, η ανάλυση που εκπόνησε το Green Tank  με τίτλο «Μείωση της κατανάλωσης ορυκτού αερίου στην Ελλάδα: Σενάρια και προτάσεις» έδειξε πως μόνο με την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για εγκατάσταση ΑΠΕ 2GW μέσα στο 2022 και συνέχιση του ίδιου ρυθμού εγκατάστασης το 2023 μαζί με μικρή μείωση της χρήσης αερίου στον οικιακό τομέα και τη βιομηχανία και χωρίς καμία απολύτως αύξηση στη χρήση του λιγνίτη, θα μπορέσουμε να πετύχουμε το επόμενο 8μηνο μείωση της κατανάλωσης ορυκτού αερίου κατά 15% σε σχέση με τον μέσο όρο της 5ετίας – ό,τι ακριβώς ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ με πρότασή της στις 20 Ιουλίου 2022.

Δεδομένου ότι τα επίσημα στοιχεία που φτάνουν μέχρι τον Μάιο δείχνουν πως μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί περίπου 700 μεγαβάτ, οι διαδικασίες εγκατάστασης πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να τροφοδοτήσουμε το σύστημα με τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια που μπορούμε να παράξουμε. Εξάλλου, η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς περισσότερα από τα 2/3 των ροών ορυκτού αερίου πηγαίνει στην ηλεκτροπαραγωγή. Την ίδια στιγμή, πρέπει απαραιτήτως να επιταχύνουμε τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης. Αντιθέτως, τα όποια σενάρια για επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης θα μας οδηγήσουν πίσω στην πηγή του προβλήματος καθώς μεγάλο μέρος της κρίσης που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχει να κάνει με την εξάρτηση μας από τα ορυκτά καύσιμα.

Στη συνέχεια, απαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων για την προστασία των νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση, ο Νίκος Μάντζαρης πρότεινε μια πολιτική κρατικής στήριξης που δεν θα επιδοτεί πλέον την κατανάλωση, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, αλλά την εξοικονόμηση ορυκτού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, χρειάζονται επενδύσεις σε μέτρα με μόνιμο αποτέλεσμα όπως η αντικατάσταση καυστήρων φυσικού αερίου και πετρελαίου από αντλίες θερμότητας ή η αντικατάσταση καυσίμων στη βιομηχανία από ανανεώσιμη ενέργεια.

Τέλος, ένα από τα βασικά «όπλα» για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι η ενίσχυση του ενεργειακού συμψηφισμού για τους πολίτες καθώς και τις ενεργειακές κοινότητες, να γίνουν δηλαδή οι πολίτες παραγωγοί της ενέργειας που θα καταναλώνουν και αυτή η ενέργεια να προέρχεται από τον ήλιο και τον αέρα. Αυτού του είδους τα μέτρα  θα δώσουν μια άμεση αλλά και μόνιμη λύση στο πρόβλημα και θα προστατεύσουν τους πολίτες από τον κίνδυνο της ενεργειακής φτώχειας.

Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν στις 6 & 7 Σεπτεμβρίου 2022 και προβλήθηκαν στην ERT News και στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μέρος της συνέντευξης στο κανάλι μας στο YouTube.

Η ανάλυση του Green Tank είναι διαθέσιμη εδώ.