Τα ακραία καιρικά φαινόμενα διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα που απαιτεί άμεση πολιτική δράση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν. Στο άρθρο της με τίτλο «Canicules et incendies : l’Europe du Sud se réveille face au changement climatique» για το ανεξάρτητο γαλλικό μέσο ερευνητικής δημοσιογραφίας Basta!, η δημοσιογράφος Rachel Knaebel συζητάει με οργανώσεις και πολιτικούς από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, από την Πορτογαλία μέχρι την Ελλάδα, και χαρτογραφεί το «πρόσωπο» της κλιματικής αλλαγής με τις πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες και τις έντονες βροχοπτώσεις, τους κινδύνους που απειλούν ανθρώπινη ζωή, τα οικοσυστήματα και την αγροτική παραγωγή, αλλά και τις πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο για κλιματική δράση και την ενεργειακή μετάβαση μακριά από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.
Ανάμεσά τους, ο Νίκος Μάντζαρης κλήθηκε να σχολιάσει την πολιτική της Ελλάδας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής μετά την ανακοίνωση της απολιγνιτοποίησης και τη σταδιακή μετάβαση του ενεργειακού μοντέλου της χώρας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παραθέτοντας στοιχεία από τις αναλύσεις του Green Tank, τόνισε ότι «οι κλιματικές επιδόσεις της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου λόγω της μείωσης του λιγνίτη στο εγχώριο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας». Την ίδια στιγμή η χώρα έχει επιταχύνει σημαντικά τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ αυξάνονται τα έργα πολιτών ή κοινοτήτων για εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές˙ μια εξέλιξη που οφείλεται πρωτίστως στην ενεργειακή κρίση καθώς «οι άνθρωποι είδαν τους λογαριασμούς ενέργειας να εκτοξεύονται στα ύψη και έκαναν τη σύνδεση με την αύξηση των τιμών του ορυκτού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας».
Τέλος, ο Νίκος Μάντζαρης εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το ορυκτό αέριο εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 24% της ελληνικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, αν και το μερίδιό του μειώνεται συνεχώς. Τόνισε τη μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στις επιδόσεις της χώρας στη διάρκεια της κρίσης που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι απολύτως ικανή να εγκαταλείψει το ορυκτό αέριο, και τις πολιτικές αποφάσεις που επιδιώκουν την ενίσχυση της χρήσης του:
«Υπάρχουν σχέδια για τη λειτουργία τριών ακόμη σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση ορυκτού αερίου, πέντε τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς και για την επέκταση της χρήσης του ορυκτού αερίου για θέρμανση. Υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα σε αυτό που βλέπουμε στην πράξη, την ικανότητα δηλαδή να απαλλαγούμε από την εξάρτηση από το ορυκτό αέριο, και σε αυτό που αποφασίζεται για το ενεργειακό μέλλον της χώρας σε πολιτικό επίπεδο».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 και είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Basta! στη γαλλική γλώσσα.