Προτεραιότητα στη βιομηχανία για το πράσινο υδρογόνο

Στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ελλάδας, για το πράσινο υδρογόνο, καθώς και τις προκλήσεις για τις τελικές του χρήσεις αναφέρθηκε ο Νίκος Μάντζαρης σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Σύνορα» των ΕΡΤ3 & ERTNEWS και τη δημοσιογράφο Κάλλη Ζάραλη.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή την εύρεση υποσχόμενου κοιτάσματος υδρογόνου στη Μπουλκίζα της Αλβανίας.

Καταρχάς, υπογράμμισε ότι ο λόγος για τον οποίο συζητάμε για το υδρογόνο είναι λόγω του υψηλού ενεργειακού του περιεχομένου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κατά τη καύση του δεν εκλύεται διοξείδιο του άνθρακα, επομένως η χρήση του δεν επιβαρύνει το κλίμα με αέρια του θερμοκηπίου. Το πράσινο υδρογόνο παράγεται από την ηλεκτρόλυση του νερού, δηλαδή τη διάσπασή του σε οξυγόνο και υδρογόνο με τη διοχέτευση ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και συνεπώς είναι το μόνο που μπορεί να μας βοηθήσει στην απανθρακοποίηση.

Σε ό,τι αφορά τα ευρήματα για το κοίτασμα υδρογόνου στην Αλβανία, ο αναλυτής πολιτικής του εκτίμησε ότι πρόκειται για μικρή ποσότητα σε σχέση με τους στόχους και τις ανάγκες μιας χώρας όπως η Ελλάδα, γεγονός που καθιστά την οικονομικότητα της αξιοποίησής του αμφίβολη. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το εν λόγω κοίτασμα περιέχει συνολικά έως και 55.000 τόνους υδρογόνου, ενώ οι ανάγκες μιας χώρας όπως η Ελλάδα – οι οποίες αναφέρονται σε διάφορες εκδοχές του ΕΣΕΚ – κυμαίνονται μεταξύ 100.000 και 200.000 τόνων, μόνο για το έτος 2030.

Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Υδρογόνου, το μπλοκ των 27 έχει καθορίσει στόχο κατανάλωσης 20 εκατ. τόνων τον χρόνο το 2030. Από αυτούς, τα 10 εκατ. θα παράγονται μέσα στην ΕΕ και τα υπόλοιπα 10 εκατ. θα εισάγονται. Για την παραγωγή αυτών των ποσοτήτων πράσινου υδρογόνου, θα απαιτηθούν εγκαταστάσεις συστημάτων ηλεκτρόλυσης 40 GW έως το 2030.

Για την Ελλάδα, σημείωσε ότι στην τελευταία εκδοχή του ΕΣΕΚ αναθεωρήθηκε προς τα κάτω η ανάπτυξη 300 MW συστημάτων ηλεκτρόλυσης, λόγω του ότι είναι ακριβή η παραγωγή του πράσινου υδρογόνου.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι η μεγάλη πρόκληση για το υδρογόνο στο μέλλον είναι οι τελικές του χρήσεις.

«Πού θα χρησιμοποιήσουμε το πράσινο υδρογόνο; Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη βιομηχανία και ειδικά σε τομείς της που είναι δύσκολο να απανθρακοποιηθούν, όπως οι χαλυβουργίες, τα διυλιστήρια, τα πλαστικά και τα λιπάσματα. Επίσης, στα βαρέα οχήματα, τη ναυσιπλοΐα και την αεροπλοΐα. Όχι όμως στον ηλεκτρισμό ή τη θέρμανση, γιατί εκεί έχουμε καλύτερες και φθηνότερες λύσεις που βασίζονται στις ΑΠΕ», κατέληξε ο Νίκος Μάντζαρης.

Μπορείτε να δείτε τις δηλώσεις του στο YouTube του Green Tank ή στην πλατφόρμα του ERTNEWS στο 13:31. Η εκπομπή προβλήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024.