Είναι οι εξορύξεις και ο λιγνίτης λύσεις στην ενεργειακή κρίση;

Ο Νίκος Μάντζαρης, παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης και στον Λευτέρη Κουρκουλό για την ενεργειακή κρίση.

Οι εξορύξεις υδρογοναναθράκων

Σχολιάζοντας τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη και το Ιόνιο και την παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028, ο Νίκος Μάντζαρης επεσήμανε πως παράλληλα με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία – πολύ περισσότερο για τους ουκρανούς συνανθρώπους μας – βιώνουμε και μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, όπως έδειξε και η πρόσφατη έκθεση της IPCC. Η πολιτική των εξορύξεων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική για το κλίμα και τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, αν και εφόσον οι εξορύξεις αποδώσουν, αυτό δεν θα συμβεί άμεσα, επομένως στην πραγματικότητα δεν μπορούν να συμβάλουν άμεσα στον μετριασμό της ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Τέλος, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι και οικονομικά αποδοτικές.

Το εθνικό μας καύσιμο είναι οι ΑΠΕ – Έχουμε συγκεχυμένη ενεργειακή πολιτική

Σε ερώτημα του δημοσιογράφου για το κατά πόσο η πράσινη ενέργεια μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες και αν μπορούμε να επιτύχουμε την πράσινη αυτάρκεια, ο Νίκος Μάντζαρης ισχυρίστηκε ότι η απλή υλοποίηση του προγραμματισμού του ΔΑΠΕΕΠ για το 2022 που προβλέπει την προσθήκη 1 GW αιολικών και 1GW φωτοβολταϊκών, θα ενισχύσει την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο πολύ περισσότερο από την επανεκκίνηση των λιγνιτικών μονάδων. Άρα οι ΑΠΕ αποτελούν τη λύση όχι μόνο μακροπρόθεσμα αλλά και βραχυπρόθεσμα.

Η συγκεχυμένη πολιτική της χώρας στα ενεργειακά θέματα δημιουργεί και θεσμικά και πρακτικά εμπόδια. Υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, δεν ενισχύονται επαρκώς οι ενεργειακές κοινότητες, ενώ τα όποια χρηματοδοτικά εργαλεία για τους πολίτες δεν προωθούνται επαρκώς.

Την ίδια στιγμή η τρέχουσα συζήτηση για την παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την Κοζάνη στέλνει λάθος μηνύματα. Προς το παρόν τουλάχιστον συζητάμε για προσωρινή αύξηση της εξόρυξης του λιγνίτη με σκοπό την κάλυψη έκτακτων αναγκών και όχι την επιστροφή στον λιγννίτη σε βάθος χρόνου, ενώ μέχρι σήμερα έχουμε σταθερή μείωση του λιγνίτη στο ενεργειακό μας μίγμα. Το αν ο λιγνίτης που θα εξορυχτεί τώρα θα χρησιμοποιηθεί πράγματι για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μένει να το δούμε καθώς εξαρτάται από πολλές παραμέτρους όπως το κόστος του άνθρακα στο χρηματιστήριο ρύπων, το κόστος και τη διαθεσιμότητα του αερίου, παράγοντες που με τη σειρά τους επηρεάζονται από την εξέλιξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες για τη μείωση του κόστους;

Συζητώντας για τις συνέπειες  της σημερινής ενεργειακής κρίσης για την οικονομική κατάσταση των πολιτών, ο Νίκος Μάντζαρης σχολίασε πως για να εξασφαλίσουν οι πολίτες μείωση των λογαριασμών ενέργειας εν μέσω ενεργειακής αβεβαιότητας, μπορούν να αναβαθμίσουν τα σπίτια τους και να εξηλεκτρίσουν τα συστήματα θέρμανσης χρησιμοποιώντας ΑΠΕ (πχ αντλίες θερμότητας σε συνδυασμό με εγκατάσταση  φωτοβολταϊκών στις στέγες). Επιπλέον, μπορούν να συγκροτήσουν ενεργειακές κοινότητες στις πολυκατοικίες και τις γειτονιές εξασφαλίζοντας μείωση του ενεργειακού κόστους και συμμετέχοντας ενεργά στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας στις καθαρές μορφές ενέργειας.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στις 07 Απριλίου 2022. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ: