Πώς μπορούμε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα στον τομέα της ενέργειας;

Σε ένα διήμερο αφιερωμένο στο περιβάλλον και στην αναζήτηση βιώσιμων επιλογών για την καθημερινότητά μας, ο Νίκος Μάντζαρης συνέβαλε με προτάσεις για το πώς μπορούμε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα που προέρχεται από την παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας.

Με τη συζήτηση να λαμβάνει χώρα στον απόηχο ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τη χώρα τους τελευταίους μήνες, ο Νίκος Μάντζαρης επεσήμανε ότι η κλιματική κρίση είναι πλέον μια ορατή πραγματικότητα και μπορεί να μετριαστεί μόνο αν περιορίσουμε και τελικά μηδενίσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται τις εκπομπές από τις δικές μας δραστηριότητες.

Αυτό στρέφει την προσοχή στον τομέα της ενέργειας, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα μεταξύ 1990 και 2021 παραπάνω από τα τρία τέταρτα των συνολικών εκπομπών της χώρας οφείλονται σε αυτόν. Το μεγαλύτερο μερίδιο έχει η παραγωγή του ηλεκτρισμού και ακολουθούν οι οδικές μεταφορές και τα κτίρια, τα οποία, μπορούμε να τα επηρεάσουμε καταρχάς αλλάζοντας το μίγμα της ηλεκτρικής ενέργειας και ακόμα αλλάζοντας τις συνήθειές μας ως προς την κατανάλωση και την εξοικονόμηση.

Σχετικά με το πρώτο παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι η επιτάχυνση αυτή της ανάπτυξης των ΑΠΕ και ειδικά της μείωσης της χρήσης των ορυκτών καυσίμων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είχε ήδη ευεργετικά αποτελέσματα στο κλιματικό αποτύπωμα του τομέα, τα οποία θα πολλαπλασιαστούν αν περιοριστεί περαιτέρω και η χρήση του ορυκτού αερίου.

Αντίστοιχα, η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, έδειξε με τη σειρά της ότι μπορεί να περιορίσει την ανάγκη για τα ρυπογόνα και ακριβά ορυκτά καύσιμα κάτι που είναι μακροπρόθεσμα ευεργετικό για το κλίμα, αλλά και για την οικονομία των νοικοκυριών. Τέλος, η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί με σειρά αλλαγών στην καθημερινότητά μας, αλλά και με πιο δομικές αλλαγές όπως η ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών μας.

Η εισήγηση του Νίκου Μάντζαρη πραγματοποιήθηκε στο πάνελ συζήτησης που ακολούθησε την κεντρική ομιλία από τον Sunny Dolat, ιδρυτικό μέλος της κολεκτίβας NEST. Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης η επικεφαλής του Γραφείου Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Eunomia Research & Consulting Χαρά Ξηρού, η αρθρογράφος και περιβαλλοντική ακτιβίστρια Μαρίζα Καρύδη και ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Χριστοφιλίδου.

Το SNFCC Green Weekend έλαβε χώρα στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2023. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε αυτόν τον σύνδεσμο.