Ο λιγνίτης στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Σε ημερίδα με τίτλο «Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα: αποτίμηση και προοπτικές για το 2050» που διοργάνωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, συμμετείχε to Greek Tank την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019.

Στην ημερίδα αρχικά η Έλενα Γεωργοπούλου από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών παρουσίασε τους στόχους της ημερίδας και τους συνέδεσε με το ευρύτερο έργο του Εθνικού Αστεροσκοπείου σχετικά με τα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Λάλας της FACETS παρουσίασε αναλυτικά τα κριτήρια και τα αποτελέσματα δύο συγκριτικών αξιολογήσεων των ΕΣΕΚ των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εστιάζοντας στη σχετική κατάταξη της χώρας μας.

Ο Νίκος Μάντζαρης του Greek Tank παρουσίασε τους στόχους του ελληνικού ΕΣΕΚ ως προς τον λιγνίτη και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το ελληνικό ΕΣΕΚ πρέπει να αναθεωρηθεί και να θεσπίσει συγκεκριμένη ημερομηνία πλήρους απεξάρτησης από τον λιγνίτη το αργότερο ως το 2030.

Τέλος, ο Γιάννης Σαραφίδης από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών παρουσίασε και ανέλυσε τα σενάρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου ως το 2050 εστιάζοντας στις προκλήσεις και τις δυνατότητες για επίτευξη μείωσης κατά 100% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους συμμετέχοντες στην ημερίδα.

  • Ρεπορτάζ από το energypress.gr για την παρουσίαση του Green Tank εδώ
  • Ρεπορτάζ από το energia.gr για την παρουσίαση του Green Tank εδώ
  • Μπορείτε να δείτε όλη την παρουσίαση του Green Tank εδώ
  • Μπορείτε να δείτε το βίντεο με τη συμμετοχή του λιγνίτη στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Ελλάδας από το 1990 εδώ: