Αντλίες θερμότητας, αυτοπαραγωγή από τον ήλιο και επιδότηση της εξοικονόμησης ενέργειας τα «όπλα» των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Με τη δημοσιογράφο Σοφία Φύκα στο Κανάλι 1 του Πειραιά συνομίλησε ο Νίκος Μάντζαρης για τη ενεργειακή κρίση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ενόψει του φετινού χειμώνα.

Καταρχάς εξήγησε ότι η κρίση που διανύουμε, και η οποία κλιμακώθηκε από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, οφείλεται στην εξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα.

Συνεπώς η λύση βρίσκεται στην ταχύτερη δυνατή απεξάρτηση από αυτά και τη στροφή στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει ήδη στην πράξη. Συγκεκριμένα, από την αρχή του 2022 η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη, καλύπτοντας, σε μεγαλύτερο βαθμό από λιγνίτη και ορυκτό αέριο, το κενό που προκάλεσε η μείωση της πυρηνικής ενέργειας και των υδροηλεκτρικών. Αλλά και σε επίπεδο σχεδιασμού τα κράτη μέλη της ΕΕ αναθεωρούν τους εθνικούς τους στόχους αυξάνοντας τη συνεισφορά των ΑΠΕ και μειώνοντας αυτή των ορυκτών καυσίμων. Η στροφή αυτή επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα των πόρων του σχεδίου REPowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης διοχετεύεται σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας, ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και ενόψει του φετινού, δύσκολου χειμώνα, τόνισε ότι πρέπει να απομακρυνθούμε από τα μέτρα επιδότησης της κατανάλωσης  ορυκτών καυσίμων που εφαρμόζονται τον τελευταίο χρόνο και να στραφούμε στην επιδότηση της εξοικονόμησης ενέργειας. Επιπλέον, πρέπει να διοχετευτούν πόροι σε έργα που θα έχουν αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου, όπως οι ενεργειακές αναβαθμίσεις,  η αντικατάσταση καυστήρων ορυκτού αερίου και πετρελαίου από αντλίες θερμότητας και η εγκατάσταση συστημάτων αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο.

Κλείνοντας, συμφώνησε με τη διαπίστωση της δημοσιογράφου ότι η Ευρώπη άργησε να λάβει μέτρα. Εξήγησε ότι αυτό επιβεβαιώνεται από την απόφαση της ΕΕ τον Μάρτιο να απομακρυνθεί από το κυρίαρχο «δόγμα» που θέλει το ορυκτό αέριο να αποτελεί το καύσιμο-γέφυρα στην πορεία μετάβασης προς την καθαρή ενέργεια. Συγκεκριμένα, μέσα σε δύο εβδομάδες από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ με το σχέδιο REPowerEU υπερδιπλασίασε τον στόχο μείωσης της κατανάλωσης ορυκτού αερίου ως το 2030 (από -30% ως -64%) ενώ κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποφασίσει χρόνια πριν.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ