Σκέψεις με αφορμή την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου

Συμμετοχή του Νίκου Μάνταρη στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3, παρουσιάζοντας ορισμένες σκέψεις με αφορμή την τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου.

Ο Ευρωπαϊκός Κλιματικός Νόμος κατοχυρώνει νομικά τον στόχο επίτευξης κλιματικής ουδέτεροτητας μέχρι το 2050 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός ο στόχος, αν και δύσκολος είναι εφικτός εξήγησε ο Νίκος Μάντζαρης στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους Ευτυχία Κωσταντινίδου και Νίκο Πιτσιακίδη. Κι αυτό καθώς, παρά την παλαιότερη ολιγωρια σχετικά με την κλιματική αλλαγή, σταδιακά καλύπτεται πολύτιμος χαμένος χρόνος. Σημείωσε ειδικά ότι σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο νομοθεσίας της ΕΕ πυροδοτήθηκαν ειδικά από το 2015 και εξής, δηλαδή μετά τη Συμφωνία του Παρισιού.

Αναφερόμενος στον στόχο μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 κατά 55% σε σύγκριση με το 1990 που επίσης αποτελεί πλέον ευρωπαϊκή νομική δέσμευση, σχολίασε ότι δεν είναι επαρκής με βάση τις επιταγές της επιστήμης. Υπογράμμισε, έτσι, ότι, προκειμένου να επιτευχθεί η ουδετερότητα μέχρι το 2050 θα χρειαστεί μεγαλύτερη κλιματική φιλοδοξία μέχρι το 2030, όπως είχε ζητήσει το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και πολιτικές ομάδες (Πράσινοι, Αριστερά), οι οποίες τελικά καταψήφισαν το κείμενο του νόμου. Αντιστοιχα, βέβαια είναι και τα αιτήματα των νέων που εξακολουθούν να πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει το επόμενο διάστημα να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι για την αναμόρφωση διαφόρων τομέων της οικονομίας, όπως της ηλεκτροπαραγωγής.

Αναλύοντας και την περίπτωση της Ελλάδας, ο Νίκος Μάντζαρης ανέφερε ότι η χώρα έχει την έβδομη χειρότερη κλιματική επίδοση στην ΕΕ, αφού επεδείκνυε κλιματική αδιαφορία αυξάνοντας για χρόνια τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία που φτάνουν μέχρι το 2018, η Ελλάδα έχει φθάσει μόνο στο -12% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Ωστόσο, το 2019 και το 2020 έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, η οποία οφείλεται κυρίως στην απολιγνιτοποίηση.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου, αναφέρθηκε και στους στόχους που θα πρέπει να αποτυπωθούν στον υπό-διαμόρφωση εθνικό κλιματικό νόμο. Σημειώνοντας την πρακτική που ακολούθηση η χώρα κατά τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, στο οποίο η Ελλάδα υιοθέτησε ή και ξεπέρασε τους στόχους που είχαν τεθεί σε επιπεδο ΕΕ, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί σε κλιματική ουδετερότερα μέχρι το 2050 και σε μείωση καθαρών εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030. Επίσης, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή πράκτικη, στην Ελλάδα πρέπει να θεσπιστούν τομεακοί προϋπολογισμοί για κάθε τομέα της οικονομίας.

Τέλος, σχολίασε την καθοριστικής σημασίας εκλογή Biden στις ΗΠΑ, οι οποίες τώρα θα πρέπει, από κοινού με την ΕΕ, να πιέσουν τους μεγάλους ρυπαντές παγκοσμίως, και ιδίως την Κίνα, να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξους στόχους στα πρότυπα των δικών τους στόχων. Στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε πλήρης απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2035, με απεξάρτηση από το ορυκτό αέριο, τάση που θα πρέπει και η Ελλάδα να αφουγκραστεί, αποφεύγοντας να επενδύσει σε νέες μονάδες ορυκτού αερίου που σε λίγα χρόνια θα αχρηστευθούν.

Παρακολουθήστε όλη την παρέμβαση του Νίκου Μάντζαρη στην εκπομπή 03 *όμικρον τρια της ΕΡΤ 3 που προβλήθηκε ζωντανά στις 26.06.2021 εδώ: