Ώρα μηδέν για την Πτολεμαΐδα 5

Παραδοχή οικονομικού αδιεξόδου για τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 αποτελεί η επιστολή του προέδρου της ΔΕΗ  προς την ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για τη μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση της χώρας, τονίζει το Green Tank.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ απηύθυνε χθες δραματική έκκληση προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού κα Vestager για άμεση έγκριση του ελληνικού Μόνιμου Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (ΜΜΑΕΙ), μέσω του οποίου θα επιδοτείται η υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5».

Στην επιστολή περιγράφονται με μελανά χρώματα τα οικονομικά δεδομένα της νέας λιγνιτικής μονάδας λόγω της αύξησης των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών. Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος της ΔΕΗ θεωρεί απαραίτητη τη διοχέτευση επιπλέον πόρων μέσω του ΜΜΑΕΙ και μάλιστα πριν να τεθεί σε ισχύ ο νέος ευρωπαϊκός Κανονισμός λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις 4 Ιουλίου 2019.

Το αίτημα του πρόεδρου της ΔΕΗ αποτελεί παραδοχή αδιεξόδου για την μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση της χώρας ύψους τουλάχιστον €1,4 δις. Ακόμα και να δοθεί έγκριση στον ΜΜΑΕΙ από την Επιτροπή, το μέγιστο ποσό που μπορεί να εισπράττει η νέα μονάδα είναι €42,9 εκ. ετησίως για 10 χρόνια. Πώς θα ανταπεξέρχεται η μονάδα στα ετήσια έξοδα για δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που θα είναι τουλάχιστον τριπλάσια για την επόμενη δεκαετία; Πώς θα καλύψει τα έξοδα αναβάθμισής της ώστε να συμμορφώνεται με τα νέα αυστηρότερα ευρωπαϊκά όρια εκπομπών των υπόλοιπων αέριων ρύπων για νέες λιγνιτικές μονάδες;

Απέναντι στα ερωτήματα αυτά η ΔΕΗ απαντά επιμένοντας στο λάθος. Ζητά ουσιαστικά την επιπλέον χρηματοδότηση (450 εκ. ευρώ) που απαιτείται για την ολοκλήρωση της κατασκευής της μονάδας από τους έλληνες πολίτες και τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίοι θα πληρώνουν τον ΜΜΑΕΙ μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2033.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ γνωρίζει ότι η τροπολογία της τελευταίας στιγμής που πέρασε η κυβέρνηση στις 7 Ιουνίου δεν έχει κανένα νόημα χωρίς την έγκριση της Επιτρόπου Ανταγωνισμού. Αν μάλιστα αυτή η έγκριση δεν έρθει πριν την 4η Ιουλίου, τότε η ΔΕΗ δεν μπορεί να αξιοποιήσει την εξαίρεση του νέου Κανονισμού σύμφωνα με την οποία όσα συμβόλαια ισχύος υπογραφούν πριν το τέλος του 2019, εξαιρούνται από τους νέους κανόνες.

Υπογραμμίζεται ότι ο νέος Κανονισμός που συμφωνήθηκε μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2018, απαγορεύει εντελώς τις επιδοτήσεις προς νέες λιγνιτικές μονάδες όπως η Πτολεμαΐδα 5, ενώ για τις υφιστάμενες μονάδες, οι επιδοτήσεις επιτρέπονται μόνο ως τον Ιούνιο του 2025.

«Είναι καιρός να μπει ένα τέλος στον παραλογισμό και στο ατέρμονο κυνήγι εξαιρέσεων για τον λιγνίτη, που σήμερα αποδεικνύεται εκτός των άλλων και οικονομικά ζημιογόνος. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στη ΔΕΗ και τους έλληνες πολίτες. Είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει διακομματική συμφωνία για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η  Πτολεμαΐδα 5 και να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, τους ειδικούς και τους δανειστές αυτού του έργου», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης αναλυτής πολιτικής στην περιβαλλοντική δεξαμενή σκέψης «the Green Tank».

Σημειώσεις προς συντάκτες:

  • Αν η Πτολεμαΐδα 5 λειτουργούσε σήμερα για 7000 ώρες τον χρόνο όπως σχεδιάστηκε, θα πλήρωνε περίπου 110 εκ. ευρώ ετησίως μόνο για δικαιώματα CO Το κόστος των δικαιωμάτων αναμένεται να αυξηθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία όπως προβλέπει ακόμα και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) (σελίδα 208 εδώ).
  • Διαβάστε τα σχόλια του Green Tank για τον προτεινόμενο από την ελληνική κυβέρνηση Μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος εδώ.
  • Διαβάστε μια σύνοψη των πρόσφατων ενεργειών μας γύρω από το θέμα εδώ.