Ο Νίκος Μάντζαρης σχολιάζει την κυβερνητική πολιτική για την ενεργειακή μετάβαση στο ερευνητικό ρεπορτάζ του Manifold «Όλα για το ‘μεταβατικό’ φυσικό αέριο» που δημοσιεύτηκε στο Reporters United.
Συζητώντας για τις επιλογές που είχε -και εξακολουθεί να έχει- η κυβέρνηση για τη χάραξη πολιτικής για την ενεργειακή μετάβαση μετά την ανακοίνωση τον Σεπτέμβριο 2019 για απολιγνιτοποίηση της χώρας και συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κλιματικούς στόχους, ο Νίκος Μάντζαρης επεσήμανε πως το μεγάλο δίλημμα ήταν και είναι το τι θα συνοδεύσει τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «καθώς οι ΑΠΕ καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος συμμετοχής στο εγχώριο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, χρειάζεται κάτι να τις συνοδεύσει ώστε να διασφαλίσει την ευστάθεια του συστήματος. Αυτό πώς θα γίνει; Είτε με φυσικό αέριο ή με υποδομές αποθήκευσης ενέργειας και διαχείριση της ζήτησης. Εγώ είμαι αναφανδόν υπέρ του δεύτερου. Η αποθήκευση θα ήταν συμβατή με τους περιβαλλοντικούς στόχους και μακροχρόνια οικονομικά βιώσιμη».
Στη συνέχεια, προέκρινε την αντλησιοταμίευση ως «υπερώριμη» τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος της αποθήκευσης» και επεσήμανε πως η δυσκολία με αυτήν την τεχνολογία έγκειται στις χρήσεις γης και στις γεωγραφικές απαιτήσεις οι οποίες είναι μεν ειδικές, αλλά ίσως μεγαλοποιούνται ως πιθανό πρόβλημα.
Αναφερόμενος στις συναντήσεις των περιβαλλοντικών φορέων με τον Κωστή Χατζηδάκη όταν ήταν στην ηγεσία του υπουργείου – οι οποίες τηρούνταν συστηματικά και έπαυσαν με την αλλαγή της ηγεσίας – ο Νίκος Μάντζαρης τόνισε πως ο ίδιος έθετε τακτικά το ζήτημα της αντλησιοταμίευσης. Παρέπεμπε συγκεκριμένα σε έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που έδειχνε ότι η ΔΕΗ, έχοντας στην κατοχή της εφτά ζευγάρια υδροηλεκτρικών ταμιευτήρων, θα μπορούσε με απλές παρεμβάσεις να τα μετατρέψει σε αντλησιοταμιευτικά, «πολύ φθηνά και πολύ γρήγορα», με σημαντικά κέρδη για τη ΔΕΗ. Παρά τις αναφορές σε αυτές τις δυνατότητες, ποτέ δεν έλαβε απάντηση για τους λόγους που η κυβέρνηση δεν υιοθετεί αυτήν τη στρατηγική.
To ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στις 20 Απριλίου 2022 και είναι το δεύτερο σε μια σειρά από ρεπορτάζ για την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα που πραγματοποιείται από το Manifold σε συνεργασία και με τη χρηματοδότηση του Source Material (Ηνωμένο Βασίλειο).
Το πλήρες κείμενο του ρεπορτάζ είναι διαθέσιμο εδώ