Ο Νίκος Μάντζαρης παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης και την Ευαγγελία Ξηρουχάκη με θέμα την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια.
Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ακόμα σε εξέλιξη, ο Νίκος Μάντζαρης υπογράμμισε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην ενέργεια, που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ήδη τους προηγούμενους μήνες, επιδεινώθηκε σημαντικά από τη συνθήκη του πολέμου. Ωστόσο, τα όποια έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπισή της δεν πρέπει να αλλοιώσουν τους μακροπρόθεσμους κλιματικούς στόχους της ΕΕ. Η μακροπρόθεσμη κανονικότητα είναι η επιστροφή στις ΑΠΕ, τόνισε.
Προς αυτήν την κατεύθυνση – και σε αντίθεση με απόψεις που υποστηρίζουν την επιστροφή στον λιγνίτη ή τη δημιουργία νέων υποδομών ορυκτού αερίου – οι προτάσεις που εξετάζονται από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι κυρίως:
- Φωτοβολταϊκά στις στέγες.
- Επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ και νέα δίκτυα.
- Απανθρακοποίηση της βιομηχανίας μέσω εξηλεκτρισμού και χρήσης πράσινου υδρογόνου.
- Διπλασιασμός της παραγωγής ανανεώσιμου βιομεθανίου.
- Αύξηση της παραγωγής και των εισαγωγών πράσινου υδρογόνου.
- Και για όσο θα έχουμε ακόμα ανάγκη το ορυκτό αέριο, διαφοροποίηση των χωρών προέλευσης.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας και η εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι μόνο η μακροπρόθεσμα βιώσιμες κλιματικά λύσεις, αλλά είναι και οι φθηνότερες. Με τα παραπάνω μέτρα υπολογίζεται πως η ΕΕ θα μειώσει κατά 2/3 την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο ως το τέλος του χρόνου, το οποίο ποσοτικά, σημαίνει μείωση εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία περίπου 100 δις κυβικών μέτρων. Αυτό θα προκαλέσει πλήγμα και στη Ρωσία καθώς περισσότερες από τις μισές εξαγωγές της Ρωσίας, αξίας γύρω στα 240 δις ετησίως, είναι σε ορυκτά καύσιμα. Η ΕΕ είναι ο αποδέκτης των 3/4 των ρωσικών εξαγωγών αερίου, γύρω στο 50% πετρελαίου και περίπου του 1/3 σε κάρβουνο. Κόβοντας λοιπόν τον ομφάλιο λώρο με τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία τής στερούμε πολύ σημαντικούς οικονομικούς πόρους που χρηματοδοτούν τον πόλεμο.
Με αυτά τα δεδομένα, όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, όχι μόνο θωρακιζόμαστε απέναντι στην κρίση τιμών ενέργειας, αλλά συμπαραστεκόμαστε και στον λαό της Ουκρανίας προωθώντας στην πράξη την ειρήνη.
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε το Σάββατο 12/03/2022. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ: