Έκκληση ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών ΜΚΟ ενόψει της COP26

Για τη σταθεροποίηση του κλίματος χρειάζεται πρωτοφανής αύξηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας

Η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε επίπεδα που δεν έχουν προηγούμενο, για να αποτραπεί η επιδείνωση της κλιματικής κατάρρευσης, σύμφωνα με την έκκληση για δράση που ξεκίνησε σήμερα από το Climate Action Network (CAN) Europe, ένα δίκτυο με 185 οργανώσεις –μέλη σε όλη την Ευρώπη, που εκπροσωπούν πάνω από 40 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες. Το κύριο αίτημα των οργανώσεων είναι μια ταχύτερη, δίκαιη και βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2040. Κλειδί σε αυτή τη μετάβαση είναι η ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως από τον ήλιο και τον άνεμο. Οι οργανώσεις τονίζουν ότι είναι απαραίτητο όλη η ηλεκτρική ενέργεια να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ήδη από το 2035.

Η Ευρώπη βίωσε ένα καλοκαίρι ακραίων πυρκαγιών και πλημμυρών που προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή. Η επιστημονική κοινότητα προειδοποίησε τον Αύγουστο ότι ο χρόνος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι περιορισμένος. Η έκθεση-ορόσημο από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για τη Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που είναι στα χέρια των παγκόσμιων ηγετών έδειξε αν και το μέλλον είναι δυσοίωνο, έχουμε ακόμα την ευκαιρία να ανατρέψουμε την κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης και να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αυτοί οι ηγέτες θα συναντηθούν τον Νοέμβριο στη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τη κλιματική αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη ώστε να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το κλίμα.

Το αίτημα σε μορφή δήλωσης των οργανώσεων προς τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι να υποστηρίξουν μία γρήγορη και δίκαιη μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα και προς 100% ανανεώσιμες πηγές, καλύπτοντας όλους τους τομείς όπως τα κτίρια, τη βιομηχανία και τις μεταφορές, μέχρι το 2040 σε συνδυασμό με μέτρα για τη σημαντική μείωση της ζήτησης ενέργειας. Η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, και κυρίως από τον ήλιο και τον άνεμο, πρέπει να είναι η «ραχοκοκαλιά» του ενεργειακού μας συστήματος, οδηγώντας στην απεξάρτηση από τον άνθρακα σε όλους του άλλους τομείς. Επιπλέον, μέλη και σύμμαχοι του CAN Europe από χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης έχουν συντάξει μια ανοιχτή επιστολή προς τις κυβερνήσεις τους με συγκεκριμένες προτάσεις για την περιοχή.

Το αίτημα του CAN Europe έρχεται καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συναντιούνται αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες (21-22 Οκτωβρίου) για να συζητήσουν τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Η τρέχουσα κρίση του ορυκτού αερίου που τροφοδοτεί τους λογαριασμούς ενέργειας είναι μια ακόμα έντονη υπενθύμιση της επείγουσας ανάγκης να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα σε ένα ενεργειακό σύστημα πλήρως ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  Η αλήθεια είναι ότι απλά δε μπορούμε να αντέξουμε πλέον το περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος των ορυκτών καυσίμων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αποφεύγουν τις βραχυπρόθεσμες γρήγορες διορθώσεις, αλλά αντίθετα να εντείνουν τις προσπάθειες τους να για να επιταχύνουν την ανάπτυξη της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, αυξάνοντας παράλληλα τις προσπάθειες για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας», λέει ο Wendel Trio, Διευθυντής του Climate Action Network (CAN) Europe. «Μπορούμε και πρέπει να επιτύχουμε ένα ενεργειακό σύστημα από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2040 και ταυτόχρονα να πετύχουμε τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους. Η πλήρως και αποκλειστικά παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2035 πρέπει να είναι ένα βασικό σημείο αναφοράς προς αυτή τη πορεία. Η Ευρώπη διαθέτει ένα σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτο εγχώριο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο σε συνδυασμό με τη συντριπτική υποστήριξη των πολιτών για την ανάπτυξη ηλιακής και αιολικής ενέργειας δημιουργεί μία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.»

Η δημοσκόπηση του YouGov σχετικά με τις στάσεις του κοινού για την αιολική και ηλιακή ενέργεια σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες, που δημοσιεύτηκε σήμερα, δείχνει ισχυρή υποστήριξη (86%) για τα μέτρα που απαιτούνται για την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ζητά το CAN Europe, καθώς και για την άμεση συμμετοχή των πολιτών στη παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Το 84% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν περισσότερη ηλιακή ενέργεια στη γειτονιά τους, ενώ το 70% υποστηρίζει την κατασκευή ανεμογεννητριών σε κοντινή απόσταση από το μέρος όπου ζουν. Η υποστήριξη για χερσαία αιολικά πάρκα αυξάνεται στο 76% όταν οι τοπικές κοινωνίες εμπλέκονται μέσω της δημιουργίας τοπικών θέσεων εργασίας, συμμετοχή στα εταιρικά σχήματα και τα κέρδη. Η υποστήριξη για αιολικά και ηλιακά έργα είναι ακόμα μεγαλύτερη στους πολίτες που ζουν ήδη κοντά σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ σε όλες τις χώρες που διενεργήθηκε η δημοσκόπηση. Το 77% όσων ζουν κοντά σε αιολικό πάρκο θα υποστήριζαν να τοποθετηθούν περισσότερες ανεμογεννήτριες κοντά τους, με το ποσοστό για περισσότερα φωτοβολταϊκά να αυξάνει στο 84% στην περίπτωση εκείνων που ζουν κοντά ήδη κοντά σε φωτοβολταϊκά. Η υποστήριξη για αιολικά και ηλιακά αυξάνεται ραγδαία όταν υπάρχει συνιδιοκτησία των έργων και τοπικά οφέλη (χαμηλότεροι λογαριασμοί (81%) ή τοπικές θέσεις εργασίας (72%)). Η πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι η κυβέρνηση τους θα πρέπει να βοηθήσει στη χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών σε στέγες (81%) και να διασφαλίσει ότι όλα τα καινούρια κτίρια έχουν φωτοβολταϊκά στις οροφές τους (68%). Τα τρία τέταρτα (76%) των πολιτών στις δέκα χώρες που διενεργήθηκε η έρευνα, ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ μόνο το 18% πιστεύει ότι η κυβέρνησή τους κάνει ήδη ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει το κίνδυνο.

 «Η πρόσφατη κρίση στις τιμές ηλεκτρισμού αποκάλυψε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η μακροπρόθεσμη λύση για προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι η ταχύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας. Καθώς η Ελλάδα προχωράει την απολιγνιτοποίηση, πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδια για κατασκευή νέων υποδομών ορυκτού αερίου και αντ’ αυτού να δεσμευτεί σε ένα κλιματικά ουδέτερο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής ως το 2035» δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, Αναλυτής πολιτικής του Green Tank, για τη δράση του CAN Europe.

«Στο πλαίσιο αυτής της έκκλησης για δράση «Μαζί για μια 100% ανανεώσιμη Ευρώπη: Ευημερούσα, Βιώσιμη. Για όλους», θα εργαστούμε για την κλιμάκωση της ανάπτυξης της ηλιακής και αιολικής ενέργειας που ωφελεί τους ανθρώπους και υποστηρίζει την προστασία και αποκατάσταση της φύσης», λέει η Seda Orhan, Συντονίστρια της εκστρατείας ανανεώσιμων πηγών του Climate Action Network Europe. «Αυτή είναι η δεκαετία για να το πραγματοποιήσουμε. Μαζί με τις κυβερνήσεις, χρειαζόμαστε επίσης τις τοπικές αρχές και τους δήμους, τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις ώστε να αξιοποιήσουμε τα οφέλη της 100% ανανεώσιμης ενέργειας.»