Εύσημα από την εκστρατεία Beyond Fossil Fuels για την απολιγνιτοποίηση στην Ελλάδα

Tην πρόοδο της απολιγνιτοποίησης στην Ελλάδα χαιρετίζει η εκστρατεία Beyond Fossil Fuels (ΒFF) σε δελτίο Τύπου της που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουνίου 2024.

Η εκστρατεία ΒFF στέκεται στο γεγονός ότι ο λιγνίτης έπεσε σε νέο χαμηλό τον Μάιο του 2024 με μόλις 50 GWh ηλεκτροπαραγωγής από το πάλαι ποτέ εθνικό καύσιμο. Εξάλλου, όπως είχε αναδείξει το Green Tank, τον Μάιο έσπασε και το ρεκόρ με τις περισσότερες σερί ώρες χωρίς λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή.

Παράλληλα, η εκστρατεία BFF αναφέρεται στο νέο στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ για την τριετία 2024 – 2026, το οποίο παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2024 στο Capital Markets Day στο Λονδίνο, με βάση το οποίο θα έχει σταματήσει να χρησιμοποιεί εντελώς λιγνίτη έως το 2026 – δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Με την αφορμή αυτή, ο Νίκος Μάντζαρης στηλίτευσε τη δημιουργία της Πτολεμαΐδας 5, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 2022, κόστισε πάνω από 1.5 δισ. ευρώ και πλέον είναι ένα βήμα πριν μετατραπεί σε λανθάνον περιουσιακό στοιχείο. Προειδοποίησε, επίσης, ότι ανάλογη μοίρα αναμένεται να έχουν και οι νέες μονάδες ορυκτού αερίου που σχεδιάζει η Ελλάδα.

«Εξαρχής, ήταν ξεκάθαρο ότι η Πτολεμαΐδα 5 δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει κατασκευαστεί. Η μονάδα αυτή προβλέπεται να έχει το υψηλότερο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ιστορία των θερμικών σταθμών παραγωγής ρεύματος. Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει να κάνει το ίδιο λάθος με την κατασκευή νέων περιττών μονάδων αερίου οι οποίες θα καταστούν λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία, όπως η Πτολεμαΐδα 5, σε λίγα χρόνια. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να επιταχύνει τις επενδύσεις σε πιο οικονομικές τεχνολογίες αιολικής και ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας», δήλωσε ο αναλυτής πολιτικής του Green Tank.