H πρόοδος των ΑΠΕ στην Ελλάδα απειλείται από την ανάκαμψη της χρήσης αερίου -και δη ρωσικού- ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών και των ρητρών «take-or-pay» που τη δεσμεύουν απέναντι στην Gazprom, σημείωσε η Ιωάννα Σούκα, Αναλύτρια Δεδομένων, μιλώντας στο Energy Intelligence.
Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή το δημοσίευμα με τίτλο «Greece’s Gas Exports Drop to Almost Zero in Q1», όπου παρουσιάζονται τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ που δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι εξαγωγές αερίου της Ελλάδας μειώθηκαν κατά 95%.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, η Ιωάννα Σούκα υπογράμμισε ότι για άλλη μια φορά αναδεικνύεται ο κίνδυνος οι νέες υποδομές LNG, που σχεδιάζει η χώρα με κεντρικό στόχο τις εξαγωγές, να μετατραπούν σε λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία.
Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ, η κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών οφείλεται στην άνοδο της εγχώριας κατανάλωσης, αλλά και στο γεγονός ότι η Βουλγαρία αύξησε τις εισαγωγές αερίου από την Τουρκία.
Από την άλλη, η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό αέριο μεγαλώνει: με βάση την ανάλυση του Green Tank για τον Μάρτιο του 2024, οι εισαγωγές ρωσικού αερίου από το Σιδηρόκαστρο ήταν αυξημένες κατά 50,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι, ενώ οι εξαγωγές από την ίδια πύλη βρίσκονται στο 0 από τον Σεπτέμβριο του 2023.
Παράλληλα, η Ρωσία παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στην Ελλάδα – μετά τις ΗΠΑ – με αύξηση των ροών κατά 82% το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.
Πέρα από την άνοδο της κατανάλωσης αερίου στη χώρα μας (+31% το πρώτο τρίμηνο του 2024), η αύξηση των ρωσικών εισαγωγών αερίου οφείλεται και στις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στη Gazprom και τις ρήτρες take-or-pay (δηλαδή πληρώνει, ακόμα και αν δεν καταναλώνει) που έχει συμφωνήσει με τη ρωσική εταιρεία.
Υπό αυτό το πρίσμα, εγείρεται το ερώτημα αν θα μπορέσει η Ελλάδα να εκπληρώσει τον στόχο για 90% της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ το 2030 που έχει θέσει στην πιο πρόσφατη εκδοχή του ΕΣΕΚ.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 23 Aπριλίου 2024 και είναι διαθέσιμο με συνδρομή στο energyintel.com.