H Ελλάδα απέδειξε εν μέσω της δυσκολότερης περιόδου της ενεργειακής κρίσης ότι μπορεί να μειώσει κατά πολύ την εξάρτησή της από το αέριο, χωρίς επιστροφή στον λιγνίτη, την ώρα που οι καταναλωτές έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι επιζήμια και για το περιβάλλον και για την τσέπη τους.
Εφόσον λοιπόν το αέριο δεν έχει πια το μομέντουμ του παρελθόντος σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Νίκος Μάντζαρης εξήγησε με στοιχεία στον ιστότοπο Gas Strategies και τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Τσολάκη ότι ένας σταθμός LNG αρκεί για τις ανάγκες της Ελλάδας.
Προχωρώντας σε μια σύντομη ανασκόπηση, αναφέρθηκε στην απολιγνιτοποίηση η οποία επιταχύνθηκε την τελευταία πενταετία – ακόμα και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – την ώρα που επί δεκαετίες ο λιγνίτης κυριαρχούσε ως το «εθνικό καύσιμο».
Παράλληλα, η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει την κατανάλωση αερίου κατά 19.2% το 2022 και 10.1% το 2023, ενώ τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο την τελευταία διετία είδαμε μεγάλη ανάπτυξη των ΑΠΕ και της αυτοπαραγωγής σε συνδυασμό με τη στροφή από τα ορυκτά καύσιμα σε καθαρές μορφές ενέργειας.
Το διδάγματα της ενεργειακής κρίσης, όπως σημείωσε ο Νίκος Μάντζαρης στον ιστότοπο Gas Strategies, μπορούν να αποτελέσουν πυξίδα για ακόμα πιο φιλόδοξες πολιτικές απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα.
Μια από αυτές τις πολιτικές για τη χώρα μας θα πρέπει να είναι – μετά την ηλεκτροπαραγωγή – η απανθρακοποίηση της βιομηχανίας και των μεταφορών.
Το άρθρο με τίτλο «Τhe Green Tank: Ένας σταθμός LNG είναι υπεραρκετός για τις ανάγκες της Ελλάδας σε αέριο» (‘One LNG terminal is more than adequate for Greece’s gas needs’: The Green Tank) είναι διαθέσιμο για ανάγνωση με συνδρομή εδώ.