Είναι δυνατή η ενεργειακή ασφάλεια χωρίς ορυκτό αέριο;

Σε άρθρο της στο energypress.gr (8/11/2024), η αναλύτρια δεδομένων του Green Tank, Ιωάννα Σούκα, εξηγεί γιατί η αυξανόμενη εξάρτηση από το αέριο αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα και παρουσιάζει εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Όπως εξηγεί, αν και παρουσιάζεται ως μεταβατικό καύσιμο, το ορυκτό αέριο αυξάνει τις εκπομπές CO2 και αποτελεί ένα ακριβό καύσιμο, καθώς η αύξηση στη χρήση του οδηγεί σε πολύ υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, παρά τη γενική τάση μείωσης του αερίου στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει αυξήσει την κατανάλωσή του κατά 28% το οκτάμηνο του 2024. Παράλληλα, ενώ το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ προβλέπει μείωση κατανάλωσης αερίου έως το 2030, ταυτόχρονα σχεδιάζονται νέες υποδομές αερίου.

Στον αντίποδα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης η χώρα απέδειξε ότι μπορεί να υπάρξει ενεργειακή επάρκεια, με αυξημένο μερίδιο ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης αερίου. Παρομοίως, ανάλυση του Green Tank έδειξε ότι οι διαθέσιμες μονάδες αερίου ήταν υπεραρκετές για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια τον τελευταίο 1.5 χρόνο.

Συνεπώς, εναλλακτικές και βιώσιμες λύσεις για την ενεργειακή ασφάλεια και ευελιξία της χώρας υπάρχουν. Αυτές είναι:

  • η ταχεία ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας, των δικτύων και γενικότερα της διείσδυσης των ΑΠΕ,
  • η αξιοποίηση των συστημάτων απόκρισης ζήτησης από τους καταναλωτές, με προϋπόθεση την επιτάχυνση της εγκατάστασης πράσινων/βιώσιμων τεχνολογιών και την υλοποίηση του μέτρου των πορτοκαλί τιμολογίων
  • η ενίσχυση της αυτοπαραγωγής, με προαπαιτούμενο την αντιμετώπιση της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου.

Συμπερασματικά, η Ιωάννα Σούκα καταλήγει ότι η διαδρομή προς ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον χωρίς το ορυκτό αέριο εξαρτάται από τον συντονισμό και τη λήψη των κατάλληλων πολιτικών και τεχνικών μέτρων, με άμεσα οφέλη για το κλίμα, την οικονομία και τους καταναλωτές.

Mπορείτε να διαβάσετε το άρθρο της εδώ.